středa 4. června 2014

PRVNÍ STŘÍBRNÁ KNIHA SNŮ

První stříbrná kniha snů - Kerstin Gierová

Nakladatel: CooBoo
Počet stran: 360
Rok a měsíc vydání: 05/2014

Anotace: Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou opravdu strašidelné. Ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci je to, že někteří o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat…

Olivie se sestrou se stále někam stěhují. Jejich rodiče spolu nežijí a oba bydlí jinde a oba musí často měnit místo bydliště kvůli zaměstnání. Když jim však v Londýně matka představí svého přítele a jeho děti, vypadá to, že dojde k nějaké zásadní změně. Jako by toho nebylo málo v reálném životě, začnou se Liv dít divné věci i v noci, ve snech. Jakto, že jsou lidé, se kterými, když se setká ve snu, vědí druhý den ve škole přesně do detailu, co se ve snu odehrálo? A do jaké podivné party se to Olivie dostala? Proč mají tajemné narážky na její sny a čeho se to všichni tolik bojí?

V knize jsou odkazy na naší dnešní moderní dobu - najdeme tu Twillight, Upíří deníky i Gossip girl. Pěkně to přibližuje styl mladému čtenáři. Setkáme se s přátelstvím, první láskou, budeme se bát na hřbitově, otevřeme dveře do snů několika lidí a zjistíme tak, čeho se dotyční nejvíce strachují.

Liv má moc hezký vztah se sestrou, povídají si spolu, sdílí spolu svá přání, trápení, mají společné vtipy, kterým se smějou jen ony dvě. Je to vážně realisticky popsáno, vlastně trochu i idealisticky, protože takový vztah se sourozencem by si přál asi každý. Co se rodiny týče, je jejich matka správně střelená a absolutně netypická (aneb já v tvém věku měla už dávno prvního jointa, alkohol a sex za sebou). Tahle rodinka mě baví. 

Čte se to doslova samo, slovo které mě k této knize stále dokola napadá je - "milé". Styl psaní je moc milý, příběh je milý, postavy jsou prostě milé. A každé "milé" myslím jedině v dobrém. Dýchá z toho na mě absolutní pohoda. Nemyslete si však, že je to nuda! Jsou chvíle, kdy jsem ani nestíhala pořádně vnímat, co čtu, protože to bylo tak napínavé, že jsem chtěla hned vědět, jak to skončí a otáčela další a další stránky. 

Obálka je úžasná. Moc se mi líbí kombinace barvev, nádherné vzory a kresbičky, ať už jsou to dveře, sova, klíč nebo ještěrka. Pokud si myslíte, že jsou tam bez ladu a skladu, tak věřte, že se pletete. Abyste to ale pochopili, budete muset sáhnout po knížce a zjistit si to sami. Věřím, že četby tohoto dílka rozhodně nebudete litovat.

Recenze psána pro web DatabazeKnih.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat