středa 18. června 2014

VRAŽEDNÉ LÉTO

Vražedné léto - Jungstedtová Mari

Nakladatel: Kniha Zlín
Počet stran: 262
Rok a měsíc vydání: 05/2014

Anotace: Na ostrůvku Farö dojde k chladnokrevné vraždě muže. Nevinného otce rodiny, která v místním kempu trávila dovolenou, někdo zabil jediným výstřelem do hlavy. Uprostřed letní sezóny jde o pohromu i pro všechny, kteří žijí z turistického ruchu. Komisař Knutas je právě na dovolené, případ se proto stane první velkou příležitostí pro inspektorku Karin Jacobssonovou. Kam ji dovede pátrání po vrahovi majitele stavební firmy? Co když si už dávno vyhlédl další oběť? Pravdu hledá také novinář Johann Berg, zatímco jeho vztah s Emmou Winarnovou prochází další krizí.

Policisté, novinář, oběť - naše ústřední postavy. Jednoho rána dojde k vraždě na pláži, kam se otec od rodiny vydal na ranní běh. Vypadá to jako náhoda a policistům se nedaří zjistit, proč zrovna on, jestli to byla pomsta nebo jen nesprávné místo v nesprávnou dobu. Pátrají v jeho životě a hledají, v čem by případně mohla být jeho osudná chyba, co ho stála život.

Na přebalu knihy vidíme výjev z knihy, barevně pěkné, líbí se mi detail černobílého člověka v kontrastu s modrým mořem a červenou krví.

Musím se pousmát vždy, když v knize novináři přispívají k řešení případů a kdy se osobně znají a kamarádí s policisty, kteří jim nesmí nic říct, ale vždy jim něco přece jen ujede. Tak to je samozřejmě i v případu našeho novináře Johanna. Jako postava je však sympatický a navíc se zde dozvídáme o jeho osobním životě, jako o další dějové linii knihy, prožíváme s ním jeho trápení.

Fascinuje mě, když nás autorka dokáže natolik zaujmout a zaměstnat, že jsme přesvědčeni o své vlastní verzi příběhu, kdo kdy kde jak, ale ona nás v závěru obrátí o sto osmdesát stupňů a my zjišťujeme, že nevíme vůbec nic a že detektivové by z nás asi nebyli. 

Dílo se čte dobře, nejsou v něm hluchá a nudná místa, vše do sebe zapadá. Informace jsou nám odhalovány postupně, s přiměřenou dávnou napětí, kdy se stihne odehrát ještě několik drobných případů, nesouvisejících s naším hlavním vyšetřováním, ale dodávající knize šťávu.

Nejde o žádné extra napínavé krvavé krimi, ale bavilo mě to celou dobu. Žijeme s lidmi, zapletenými do tohoto případu, jejich obyčejné všední životy. Líbilo se mi, že nešlo jen o vraždu, ale i o příběhy kolem. Naprosto nečekaný zvrat na konci nás donutí přečíst poslední stránky a rozuzlení jedním dechem.

Za poskytnutí recenzního ebooku děkuju nakladatelství Kniha Zlín.

Žádné komentáře:

Okomentovat