úterý 17. června 2014

BELLES LETTRES - SOBOTA 14.6.

Protože jsem o víkendu dost spamovala svůj facebook, určitě všichni víte, jaký článek nás teď čeká. Ano, povím vám o mikrokonferenci Belles Lettres, které jsem se zúčastnila.

Akce se konala v Praze v Era světě na Jungmannově náměstí. Začínalo se krátce po desáté hodině. Co se programu týká, byl vážně nabitý úžasnými přednáškami. Původně jsem nevěděla, jestli pojedu nebo nepojedu. Ten den se konaly další dvě akce, na kterých jsem chtěla být, ale když se na mě usmálo štěstí a já vyhrála od nakladatelství Host lístek, bylo rozhodnuto. Tímto Hostu děkuju, protože bez nich bych se tam asi podívat nemohla. 


Přijela jsem o něco dřív, chtěla jsem si ještě skočit na mé oblíbené ledové kafe. Pak jsem se sešla s ostatními blogerkami, co se na konferenci vydali, pokecaly jsme a vzhůru do lavic (dobře, tak židlí).

  • 10:15 - 11:30 Petr Ludwig, spisovatel - Téma: Jak přestat prokrastinovat psaní knihy
Na přednášce tohoto autora jsem už byla, viz report Prokrastinace naživo. Ostatní od něj nic moc nečekali, já už jsem ale věděla, na co se můžu těšit. A nepletla jsem se, byl opět vtipný a skvěle se poslouchal. Dozvěděli jsme se hodně praktických rad, jak začít s psaním, čím a jak se motivovat. PL nám ukázal, které programy a aplikace jemu osobně pomáhají při psaní (například aplikace, kterou si nastavíte, na které stránky nechcete, aby vás v určité hodiny pustila, takže sbohem facebooku, vítej kniho, určitě využiju při učení!). 
  • 11:30 - 12:00 Michelle Losekoot, booklover Martinus.cz - Téma: Osobní brand spisovatele nejen na sociálních sítích
Michelle s pomocníkem Karlem Novotným (v převleku F. M. Dostojevského) nám hravou formou přiblížili, jak je důležitý osobní brand spisovatele, jak se vytváří, na co dát pozor, čeho se vyvarovat a co naopak podporovat. Shrnuli to do deseti základních bodů a ke každému nám zahráli různé scénky, ze kterých šlo krásně poznat, co mají přesně na mysli. Během přednášky rozdávali trička a mikiny Mindless. Já jsem párkrát něco řekla, ale zrovna to nebyla nadělovací otázka, tak jsem si říkala, že mám smůlu. A když už jsem se s tím smířila, přednáška skončila, zbyla jedna mikina a protože všichni už odešli na oběd a já jediná se balila a zdržela, tak jsem ji dostala, protože tam nikdo jiný nebyl... :-D 
  • 12:00 - 13:00 Oběd
K obědu jsme dostali jídlo ze Sushitime.cz a bylo na výběr. Já si vybrala nudle se zeleninou a sezamem, mňam. Co jsem vykoukala, byla ještě rýže, maso, no a prostě jídlo tohoto typu. Musím říct, že jsem se bála, že bude moc pálivé a nebo s hromadou cibule, kterou nejím, ale vybrala jsem zrovna takové, které bylo vážně skvělé, takže spokojenost. 


  • 13:00 - 13:30 Olga Biernátová, specialistka na online marketing - Téma: Nové trendy v knižním online marketingu
Na Olgu jsem se moc těšila, nejen proto že jí osobně znám a mám moc ráda, ale i proto, že vím, jak dokáže poutavě povídat a navíc její téma je zajímavé a vím, že ona toho vážně hodně ví a umí. No a co nám pověděla, si můžete sami prohlédnout zde. Olga se rozjela a byla k nezastavení, povídala a povídala a jak se jí krátil čas mluvila rychleji a rychleji, zajímalo by mě, jestli ji všichni stihli pochytit, já jsem na tohle zvyklá, ostatně jsem stejná :-D


  • 13:30 - 14:00 Filip Doušek, spisovatel - Téma: Jak si vydat knihu sám.
Filip Doušek si, jak jste asi poznali z názvu, vydal knihu sám. Psal ji dvanáct let, což je jen taková perlička. Jeho kniha se jmenuje Hejno bez ptáků, chtěla jsem si ji tam koupit, ale než jsem se k tomu dostala, byla pryč, tak si ji musím sehnat někde jinde. No a když ji dopsal, kontaktoval nakladatelství, ale nikdo nereagoval, tak si knihu vydal sám a v rozhovoru s Michelle Losekoot nám řekl, co to obnášelo, na co si dát pozor, jaká byla cesta od dopsání díla až po pulty knihkupectví.


  • 14:30 - 15:00 Joachim Dvořák, nakladatel, majitel nakladatelství Labyrint - Téma: Komunikace s nakladatelem při publikaci knihy
Jako opak předchozí přednášky, Joachim Dvořák se s námi podělil, za nakladatelství Labyrint, jak postupovat při vydávání knihy s nakladatelem, jak si ho vybrat, jak k němu přistupovat, jak to funguje s penězi, jak zaujmout a spoustu dalšího. 
  • 15:00 - 15:30 Jiří Vlček, zakladatel Palmknihy.cz - Téma: Elektronické knihy: informace, které musíte znát
Jiří Vlček před patnácti lety založil Palmknihy, které asi všichni známe. Sdělil nám, jak to funguje ve světě ebooků, s přepisem, vydáváním, vztahu s tištěnou knihou. Uvedl příklady, kolik vydělá průměrná detektivka za rok, kolik erotický román nebo třeba sci-fi.


  • 15:30 - 16:00 Jiří Walker Procházka, zakladatel a vydavatel Walker&Wolf - Téma: Audioknihy: vše, co jste o nich kdy chtěli vědět
Po eknihách audioknihy. Nevěřila jsem, že se jich prodává tak málo. Prý eknihy jsou cca 1,5% a z toho audioknihy jsou ještě další desetina, vážně malinké množství. Co nás všechny rozesmálo, byla další uvedená čísla. Víte, co znamená, když se řekne, že audiokniha byla bestseller? Že se jich v ČR prodalo 27 a 4 na Slovensku ! 
  • 16:00 - 16:30 René Nekuda, učitel tvůrčího psaní, spisovatel - Téma: Jak napsat román
Závěrem jak se píše kniha. Víte, kolik lidí se uživí psaním? Pouhých 5 %! Tak se snažte moji milí :) A víte kolik procent lidí touží napsat knihu? Celých 70 %. Tak to máme docela silnou konkurenci, co říkáte. René je moc sympatický a na to jak je mlaďoučký ví co říká. Učí na literární akademii, takže má i zkušenosti s učením, takže z jeho povídání jsem si odnesla spoustu zajímavých, užitečných a hlavně praktických poznámek. 
Celý den se o nás všichni krásně starali, zajišťovali nám kafe, ze studeného to byl fresh z Fruitissima, jako zákusek jsme dostali úžasné dorty, no prostě servis stál za to. 
Také jsme si mohli nakoupit za snížené ceny v dobročinném marketu knihy, které věnovali různá nakladatelství, jejich výtěžek byl následovně poskytnut Nadaci Olgy Havlové do Fondu vzdělání. Já jsem si samozřejmě také nakoupila, až to nafotím, přidám a ukážu. Byl to prostě úžasný den. Následovala autorská čtení, na které já už jsem ale nezůstávala, protože mamka byla taky v Praze a čekala na mě, tak jsem jela s ní domů.

A to ještě nebylo všechno, protože druhý den jsem se měla v plánu vrátit a užít si zbytek toho, co pro nás zorganizovala Kateřina Borovanská z agentury Freya společně s Michelle Losekoot.


Žádné komentáře:

Okomentovat