pátek 6. června 2014

CIZÍ SLOVO LÁSKA

Cizí slovo láska - McCahanová Erin

Nakladatel: Fortuna Libri
Počet stran: 304
Rok a měsíc vydání: 04/2014

Anotace: Vtipný a zároveň dojímavý příběh mimořádně inteligentní šestnáctileté Josie. Hlavní hrdinka neřeší žádné závažné problémy – i když trochu světového míru by si ke svačině určitě dala. Má úžasnou rodinu, miluje své rodiče, zbožňuje své sestry a na milost vzala i švagra (musel však na tom tvrdě pracovat). Teď je na obzoru druhý švagr. Josiina zatím neprovdaná sestra Kate se nezadržitelně žene k oltáři a z nastávajícího člena rodiny Geoffa se budoucí švagrové zvedá žaludek. Co takhle udělat vetřelci ze života peklo? Naštvaná Josie by to možná zvládla, ale rozptylují ji upištěné spolužačky, zlatí hoši všude kolem a zejména to, že každý, zdá se, mluví úplně jiným jazykem. Jak se dá v takovém světě vůbec vyznat láska a jak dát zakusit nenávist? 

Josie bude 16 let a její život je téměř ideální. Má skvělou rodinu, se kterou si rozumí a jsou si opravdu blízcí. Má báječné přátelé, kteří se jí hodně věnují. Je nadprůměrně inteligentní, takže kromě posledního ročníku střední školy chodí ještě do druháku na vysokou. Hraje závodně volejbal, večery tráví u svého nejlepšího kamaráda a jeho rodiny. Pokud má nějaké trápení, vždy je tu její sestra Kate, která s ní vše probere a vyřeší. Jenže do jejich života vstupuje Katin snoubenec a s Josie se nemůžou vystát, samozřejmě, že to musí skončit válkou. S přáteli to nakonec není tak slavné, jak se z počátku zdálo. A aby toho nebylo málo, co když se do toho všeho přimotá láska? Co je vlastně láska? Můžeme někoho milovat a zároveň nenávidět? To je vážně záludná otázka, ale nadaná studentka Josie se rozhodne tuto záhadu rozlousknout.
Vidím, že na obrázku to nevynikne, ale ten odstín modré, co je použit na obálce, je naprosto neuvěřitelný, úplně z něj přechází oči, je nádherně sytý. Spolu s kontrastem růžové a žluté tvoří něco, čeho si v knihkupectví všimnete určitě už na první pohled. 

Přiznám se, že kniha má hodně pomalý rozjezd. Jsme přítomni úplně obyčejně šťastnému životu jedné puberťačky. Když jsem se ale do příběhu vžila a ponořila, uvědomila jsem si, že tak obyčejný není. Josie se svoji nadprůměrnou inteligencí (v knize se používá nadaný student) vnáší do příběhu úplně jinou rovinu, než jen typický náctiletý románek. Působí hodně dospěle a přitom stále dětsky. Je zajímavé pozorovat její proměny a sledovat proud jejích myšlenek.

Co na knize zbožňuju je vtip. Jsou použity skvělé slovní obraty, hry s významem slov, dvojsmyslné věty. Nejde o obyčejnou komedii, je to inteligentní humor, to se jen tak nevidí. Chvílemi nevím, jestli litovat Josie, že je tak chytrá, že jí to musí omezovat nebo litovat její okolí, jak nemůžou žádnou hádku s ní vyhrát, ani vzdáleně, jasně je ve slovíčkaření převálcuje.

Závidím, jaké mají krásné vztahy v rodině. Každý den spolu večeří a povídají si. S rodiči probírají záležitosti, co se svěřují spíše kamarádům a obě starší sestry na Josephinu nedají dopustit, stejně tak ona na ně. Když se v knize hádaly, bylo mi to skutečně líto za ně, jak kdyby šlo o mé kamarádky, co mají problémy a přemýšlela jsem, co bych jim poradila na srovnání situace.

Jde o milou, pohodovou, oddechovou četbu, zabývající se láskou, nenávistí, sourozeneckými vztahy, střední školou, vztahy s rodiči, vztahy se švagry a budoucími švagry, u které se zasmějete, popřemýšlíte i zavzpomínáte. 
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Fortuna Libri.

Žádné komentáře:

Okomentovat