čtvrtek 26. června 2014

PLÁSTEV JEDU

Plástev jedu - Josef Pecinovský

Nakladatel: Epocha
Počet stran: 328
Rok a měsíc vydání: 05/2014

Anotace: Představte si svět, který je tak přelidněný, že celý povrch kontinentů je zastavěn do výšky několika set metrů, představte si svět, kde většina lidských bytostí pozbyla vlastní vůli a žije jen proto, aby pracovala a regenerovala své síly, představte si svět, v němž je společnost ostře rozdělena na pracující a vyvolené, představte si svět, který tak připomíná strukturu úlu, že se zde pro běžné pojmy používají slova trubec, dělnice, plástev, královna… Jaký může být osud jedince, který se omylem dostane do soukolí nestvůrného systému, ale také jaký může být osud vyvoleného, který se vzepře zavedeným pořádkům. Podaří se uniknout z nestvůrného bahna plástve? Podaří se prorazit tím nestvůrným systémem násilí, byrokracie a zvůle, kde není místa pro soucit a lásku?

Svět, jak ho známe my, skončil. Je tak přelidněný, že se žije ve sto a více patrových mrakodrapech, nalepených na sebe, takže tvoří plástev. A pláství máme téměř nekonečné množství. Systém je zde jako ve včelstvu, dělnice, trubci, královna. Každý je specializován na výkon jedné konkrétní práce, nikdo nepřemýšlí, všichni konají jen to, co je jim přikázáno. Spí ohnutí v komůrkách, kam se sotva namáčknou a oblečení je na ně nastříkáváno. Vážně je tohle jediné, co na světě zbylo? Je to tak správně? Nechat pracovat miliony na pár desítek vyvolených, kteří tomuto systému vládnou? A co když se někdo rozhodne, že se systému postaví?

Takovouhle knihu už jsem dlouho nečetla. Setkáváme se se zcela novým světem, což není nic zvláštního, ale tento svět je připodobněn k životu včel, k životu v plástvi a všemu, co se tohoto hmyzu týká. Navíc nás provází skvělá slovní zásoba pro veškeré včelozvířecí záležitosti.

Z příběhu přímo čiší zoufalství, beznaděj a ztráta. Co se může v tomto světě pokazit, je už dávno pokaženo. Setkáváme se s absolutním zánikem hodnot, které uznáváme, a při čtení to drásá nervy, jak může něco takového fungovat, proč se nechali takto zotročit, proč se někdo nevzepře?

Smrt zde nic neznamená, trubec sem, trubec tam, stovky sem, stovky tam. Autor nám ukazuje naprosté bezpráví, které nemůže nechat žádného čtenáře chladným. Celou dobu se mnou cloumal vztek, vše barvitě popsáno do posledního zahořklého detailu.

Kultovní sci-fi antiutopie od autora z ČR? Tak na to jsem byla hodně zvědavá. A musím říct, že jsem byla hodně mile překvapena. Kniha je čtivá, všechno dává smysl, nic nezůstává nevysvětleno, žádné zmatky, vážně mě Josef Pecinovský potěšil. Určitě mám v plánu přečíst si pokračování, protože musím vědět, jak to s tímto světem dopadne.

Za recenzní výtisk děkuju internetovému knihkupectví Knihcentrum, kde také můžete knihu zakoupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat