úterý 3. června 2014

ČLOVĚK GABRIEL

Člověk Gabriel - Kateřina Dubská

Nakladatel: Jota
Počet stran: 336
Rok a měsíc vydání: 04/2013

Anotace: Dávno zaniklý svět kočovníků s pestrobarevnými vozy, tajemství přírodní magie a život slovácké vesnice pod buchlovskými kopci. To je krásný snový příběh autorky Kateřiny Dubské. Vydali jsme se na cestu toho roku, kdy zima byla příliš krutá a jaro stále nepřicházelo. Kola našich barevných vozů se roztočila proti proudu řeky, která se úžila tím víc, čím blíže jsme byli velkému městu, ve kterém lidé mluvili rachotivou řečí a žil v něm císař vládnoucí velké říši. Roztočila se i kola mého života, který, doposud uzavřen v náruči mé rodiny a v divoké kráse našich koní, se začal ubírat směrem, kde víno teče proudem, silná slivovice odpočívá v chládku a kde ženy jsou voňavé a oblé jako čerstvě napadané meruňky. Jak jsem se dostal z místa, kde se Dunaj vlévá do širého moře, až pod buchlovské kopce? Z hlučného tepla mé velké rodiny do zámeckých stájí a domku ve vsi, kde se na mou snědou tvář dívají s nedůvěrou? Budu vám vyprávět příběh o snech, o černých hřívách a světlých vlasech, o přátelství, lásce, válce i větříku, který jeho nit zavane, kam se mu jen zachce. Bude to příběh o životě člověka. 

Jak se říká v anotaci, je to příběh o životě člověka. Začínáme s ním, když je ještě chlapcem a prožijeme s ním vše, co ho v životě potkalo. Co je ale ústředním bodem celé knihy jsou koně, láska ke koním a ke zvířatům celkově, láska k přírodě, propojení s ní. 

Gabriel je (my bychom použili slovo Rom, ale v knize není ani jednou použito, říkají si tam jinak, takže použiji to z vyprávění) kočovný cikán a miluje svou rodinu, rodina miluje jeho. Nemají peníze, tak se muži vydávají prosit o práci do cizích krajů a dostanou ji na stavbě železnice. Gabriel má zvláštní dar, umí mluvit s koňmi a nelíbí se mu, jak koně na stavbě trpí, že si jich lidé neváží, jak by měli, přetěžují je a bičují. Udělá s tím něco? Může vůbec cikán z kočovné rodiny, co ani neumí jazyk oné země, něco dokázat? To víte, že může.

Zbožnuju obálku knihy, listy jsou červeně a leskle, skvěle laděny se zbytkem podzimně barevného přebalu, vidíme koníka v dáli. Obálka vystihuje obsah a hodí se k němu. Za mě palec nahoru. 

Gabriel je moc milý mladý muž, citlivý, ctí svoji rodinu, chrání přírodu, nade vše zbožňuje koně. Jako osoba na mě působil sympaticky, přála jsem mu jen štěstí a vše dobré. Neumí být zlý, zákeřný, mstít se, i když by kolikrát měl a mohl, neudělá to. 

Všechno to působí příjemně, klidně, oddechově. Příroda a láska ke zvířatům na každé stránce, úcta k lidem kolem, pomoc bližnímu, překonávání překážek. Skvělá oddechová četba, ze které na nás dýchá pohoda vážně odstavec za odstavcem.

Jejich rodina byla popsána jako naprosto ideální. Členové se mají rádi, pečují o sebe, váží se sebe navzájem. Mluví o svých problémech, pomáhají si s řešením, rozdali by se pro své blízké. Kolikrát při četbě mě napadlo, kéž by to takhle bylo i ve skutečnosti a nemyslím tím jen mezi Romy, ale mezi námi všemi.

Za recenzní výtisk moc děkuju nakladatelství Jota.

Žádné komentáře:

Okomentovat