pondělí 9. června 2014

DÍVKA SE SNĚHEM VE VLASECH

Dívka se sněhem ve vlasech - Schulman Ninni 

Nakladatel: Galatea
Počet stran: 344
Rok a měsíc vydání: 04/2014

Anotace: Novinářka Magdalena Hanssonová se po vysilujícím rozvodu přestěhovala se svým šestiletým adoptivním synem Nilsem do rodného Hagforsu, malého města v malebné oblasti Värmlandu. Hledat náměty pro psaní do místních novin jí připadalo jako docela příjemná změna. Pro Magdalenu nebylo snadné vrátit se ke starému životu. Mnozí ji vítají ze zvědavosti, jiní na ni reagují odmítavě či závistivě. Časem řeči utichají a Magdalena si konečně začíná vychutnávat maloměstskou idylu. Ovšem jen do okamžiku, kdy během mimořádně chladné silvestrovské noci zmizí šestnáctiletá Hedda. Celé dny není po dívce ani stopy, policie přešlapuje na místě a Heddiny rodiče propadají zoufalství a ztrácejí veškerou naději. Zatímco dál píše Magdalena články pro městský plátek, cítí účast s rodiči nezvěstné Heddy. A když je později nalezena mladá dívka s průstřelem hlavy, nabízí se otázka: Je to Hedda? Magdalena se rozhodne vyšetřovat na vlastní pěst. Myslela si, že toto odlehlé a klidné místo svého rodného města zná velice dobře, ale ukazuje se, že zde žijí lidé, kteří by udělali cokoliv, aby jejich tajemství zůstalo skryté…

V knize se setkáváme s vícero příběhy. Jedním z nich je příběh Magdaleny. Po rozvodu se se synem přestěhuje do svého rodného města. Z velkoměsta do vesničky, z rozhovorů s celebritami pracuje jako jediná reportérka v místních novinách a řeší velikost masopustních větrníků. Změna nastává, když se na Silvestra ztratí mladá dívka. To je případ pro Magdalenu, musí o tom zjistit co nejvíc. Co se s pohřešovanou Heddou stalo? Podaří se ji zachránit? O to se snaží zdejší policejní tým, z jehož pohledu se rozvíjejí další příběhy v knize. Nahlížíme do jejich životů a jejich rodin. Co je ale spojuje je snaha o vyřešení případu. Jak se něco takového mohlo na absolutně poklidném místě stát? Musí se rychle zjistit, o co jde.

Poslední dobou se rozmáhá hodně obálek, kde vidíme postavu ve stromech. Tady je použito jakési rozostření, což dělá přebal zajímavým. V dáli vidíme ženu v kabátku, jehož barva se v příběhu objeví, takže to ladí s obsahem. Sníh se vyskytuje na všech stránkách knížky, takže rozhodně dobře zvolený obrázek.

Autorka použila novodobou techniku a zařadila ji do příběhu. Několikrát se setkáme s facebookem a "To se mi líbí" "Přidal si vás do přátel" apod. Líbí se mi, že v tom vidím dnešní dobu, není to staré vyprávění, je to tak zasazené do dnešní doby, že se to mohlo klidně odehrát letošní zimu.

Baví mě, jak v mnoha detektivkách najdeme novinářku, která se na vlastní pěst pustí do vyšetřování nějakého zločinu a nasazuje kvůli tomu vlastní život, aby dostala příběh. Škoda, že dnešní novináři nejsou takoví nebo že to takhle asi ani v žurnalistice nefunguje, bylo by to rozhodně zajímavé.

Maloměstské příběhy mají své kouzlo v tom, že se všichni se všemi znají a přitom nezná nikdo nikoho. Na ulici se baví s každým, slaví se společně svátky, pořádají se schůze. Za zavřenými dveřmi jednotlivých domácností se ale odehrává často něco, co by člověk do svých milých a spolehlivých sousedů vůbec neřekl. A to je pak překvapení, když se něco dostane na povrch! 

Co mě trochu mrzelo bylo, že se v knize vyskytlo několik zmínek na něco, co si myslím, že nebylo nakonec vysvětleno. Je možné, že to nebylo důležité nebo že se nad tím máme zamyslet a přijít na to, já jsem to ale neodhalila. Nešlo vážně o nic závažného, co by narušilo můj dojem z knihy, ale teď mi vrtá hlavou, co mi uniklo.

Moc příjemné počtení, často se blížíme odhalení padouchů, ale v poslední vteřině se na něj usměje štěstí a my si musíme ještě pár kapitol počkat. Všude je sníh, stále dál sněží, teplota se pohybuje hodně pod bodem mrazu, staví se iglú a nejdou nastartovat auta. Moc mě bavilo přenést se v těchto vedrech na sever Evropy a trochu se ochladit s napínavou knihou.

Za recenzní výtisk moc děkuju nakladatelství Galatea.

Žádné komentáře:

Okomentovat