pondělí 23. června 2014

POTRHANÁ KŘÍDLA

Potrhaná křídla - Ruta Sepetysová

Nakladatel: CooBoo
Počet stran: 296
Rok a měsíc vydání: 05/2014

Anotace: New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů?

Josie Moraineová žije sama v malém pokojíku nad knihkupectvím, kde pracuje během dne. Každé ráno chodí ještě uklízet do domu lásky, kde pracuje její matka. Josie je pilná a pracovitá dívka, chytrá a cílevědomá, ráda by to jednou někam dotáhla, pokud možno hodně daleko od špinavé mafiánské Čtvrti. Dokáže se vyhnout budoucnosti své matky? I když ji k tomu všichni ponoukají, i když ji k tomu okolnosti tlačí, i když k ní není život milostivý?

Dílo je členěno na krátké několikastránkové kapitoly, takže se moc dobře čte. Vždy jde přečíst si ještě jednu a neztratit na tom půlku noci nebo muset přerušit v půlce a pak složitě přemýšlet, co se stalo naposledy. Části jsou ukončené, jde o krátké příběhy a historky dávající dohromady celou situaci.

Dozvíme se hodně o vztahu matky s dcerou. Ani jedna to nemá v postavení k té druhé lehké. Vidíme však, jak to může dopadnout, když matka nezastává svou roli rodiče tak, jak by si její dítě zasloužilo. Co všechno pak chudáka holku potkává, s čím se musí potýkat. Sama a bez podpory milující rodiny. Cítíme její touhu po nalezení otce, slušného, hodného, bohatého, vzdělaného, přesný opak toho, co jako jediné toto děvče v životě poznalo.

Kniha plná touhy vymanit se z nepřízně osudu, něco dokázat, něco po sobě zanechat. Snaha dostat se někam výš, i když to člověku není přáno, i když ti, co by nás měli nejvíce podporovat, hází klacky pod nohy. Skvěle vykreslená atmosféra, sympatické postavy, autorka po minulé oblíbené knížce rozhodně pokračuje s vysoko nastavenou laťkou.

Recenze psána pro web DatabazeKnih.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat