středa 28. října 2015

RC: VODOPÁD, PROROCTVÍ, ELEANOR A PARK - MINIRECENZE

Eleanor a Park
Rainbow Rowellová

Nakladatel: YOLI
Rok a měsíc vydání: 2014/11
Počet stran: 328

Anotace: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře. 

Prozřetelnost 2: Proroctví
Jamie McGuire

Nakladatel: YOLI
Série: Prozřetelnost (2.díl)
Rok a měsíc vydání: 2015/03
Počet stran: 296

Anotace: Nina se ještě nevzpamatovala z posledního souboje s peklem a už musí čelit dalším výzvám. Vedle svého studia na Brownově univerzitě pracuje jako stážistka v otcově někdejší společnosti Titan Shipping. Je ještě vyčerpaná z otcova nenadálého odchodu a navíc se jí pravidelně vracejí noční můry, v nichž je zabit násilnou smrtí. Vedle ostatních problémů, které musí řešit, však děsivým nočním obrazům nepřikládá patřičnou důležitost. A to se jí může stát osudným. Jsou pro ni totiž varováním… Jared má o Ninu strach a jedinou možností, jak ji zachránit, je získat zpět ukořistěnou knihu kouzel Ars Notoria. Do cesty se mu ale postaví noví nepřátelé a Jaredovy nejhorší obavy se vyplní. Musí se rozhodnout: buď se sám postaví peklu, nebo započne novou válku s nebem.

Atlantida 2: Vodopád
Lauren Kateová

Nakladatel: YOLI
Série: Atlantida (2.díl)
Rok a měsíc vydání: 2015/06
Počet stran: 296

Anotace: Strhující příběh plný ničivých tajemství a temné magie o dívce, jejíž slzy mají sílu vynést na povrch ztracený kontinent Atlantidu, pokračuje... Sedmnáctiletá středoškolačka Eureka Boudreauxová z Louisiany je z pokolení žen se zvláštním a děsivým prokletím: jejich slzy mohou rozpoutat potopu světa, stejně děsivou, jako byla ta biblická. Nesmí proto nikdy plakat. Když se ale ocitne v ohrožení Eurečina rodina i její láska k tajemnému chlapci Anderovi – členovi sekty Sadařů, jejímž posláním je likvidovat dědičky prokletých slz –, Eureka se slzám neubrání. Svět se během krátké doby ocitá pod vodou a jediný, kdo může zvrátit zánik světa a zabránit návratu ztělesněného zla v podobě dávného krále Atlantidy, je sama Eureka. Proto se s Anderem, svou rodinou a nejlepší kamarádkou vydává přes oceán do tureckých hor. Tam v jeskyni ukryté čarodějnou clonou před zraky okolí žije další odpadlík sekty Sadařů, Solon. Jen on zná tajemství Atlantidy i toho, jak by Eureka mohla zabránit jejímu návratu nad hladinu. V boji o záchranu zbytku planety má však dívka obětovat to nejdražší – své nejbližší, svou lásku i svoje sny. 

ELEANOR A PARK
Původně jsem byla rozhodnutá, že knížku budu nesnášet, protože ji všichni vychvalovali. Hodně mě překvapilo, že se jim líbí klasické trapné tlustá nicka a playboy se zamilují a žili šťastně až do smrti, tak je dílo popisované. Ale šla jsem do toho a říkala si, buď otevřená. A dost brzo jsem naprosto obrátila a pochopila, co na tom všem učarovalo. Nejlepší je na tom asi to, jak je to napsáno. Dostaneme podrobnosti a náhled z obou stran a čeká nás skvělé v myšlenkách - Ona: ať mě chyt í za ruku On: tyjo fakt bych ji chytnul, ale vypadá, že se odtahuje Ona: jako blíž už nemůžu a on pořád nic grrr On: apod. To mě fakt bavilo. Celé je to krásně ironické a vtipné a na druhou stranu sladké, první láska, zmatení, nevtíravě popsáno a podáno. Našla by se i hlubší myšlenka, což je už jen vítaným bonusem.

PROROCTVÍ
Za mě snad i lepší, než první díl. Tam mě obrovsky vadila podobnost se Stmíváním, to se tady ztratilo, takže jsem konečně dostala nový příběh místo "andělského Stmívání". I děj se mi vcelku líbil, hlavní postava už nebyla tak och a ach jako dříve, dostalo se nám trochu tajemna a přemýšlení, o co asi jde a jak by to šlo uzavřít. Žádný zázrak, ale četla jsem to v době, kdy jsem měla chuť na YA a byla jsem spokojená, dostalo se mi života mladé dospělé s fantasy prvky v příběhu, to jsem po tom taky chtěla.

VODOPÁD
U téhle série pokračuje mé naprosté zmatení. Když jsem rozebírala jendičku, celé se mi to líbilo, ale závěr to zabil. Původně jsem do dvojky jít nechtěla, ale nevzdala jsem to a zkusila, že třeba to byla jen chyba v matrixu a bude to lepší. A bylo to lepší, bylo to vcelku super, až na závěr, ten to zase zabil. Byl naprosto šílený, ale asi ne úplně v dobrém slova smyslu. Jak kdyby autorka před tím něco popila a pak zapomněla co kdy kde které postava, tak to prostě nějak dopíšu. Ale vzhledem k tomu, že to stejné se stalo na konci Slzy, tak možná to dělá schválně a ve trojce to rozsekne a konečně pochopíme, o co šlo. Ale podotknu, obálka nádherná.

5 komentářů:

  1. Velice zajímavé minirecenze, nejvíce mě zaujala asi ta první. Na knihu se již delší dobu chystám, ale zatím jsem nenašla ten správný čas, abych se do ní pohroužila. Ale určitě to napravím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ta prvni z nich byla nejlepsi, tak je dobre, ze te zaujala zrovna ona :)

      Vymazat
  2. Eleanor a Park se mi také moc líbila a na další dvě.. no, o d těch jsem nečetla ještě ani první díly, ale chystám se! :D

    OdpovědětVymazat