pondělí 9. listopadu 2015

SPIRIT ANIMALS: POKREVNÍ POUTO

Spirit Animals - Pokrevní pouto
Williams Sean, Nix Garth

Nakladatel: Fragment
Série: Spirit Animals (3.díl)
Rok a měsíc vydání: 2015/09
Počet stran: 192

Anotace: Spirit Animals aneb máš také své spirituální zvíře? Conor, Abeke, Mej-lin a Rolan patří k hrstce vyvolených, kteří ho mají. S tímto výjimečným poutem získali nadlidské schopnosti, ale i velkou zodpovědnost. Roky, kdy v Erdasu vládla rovnováha, jsou minulostí. Dobyvatelé se snaží Erdas zničit. Rozpoutali válku a obsazují celá města a země – a s nimi i Mej-linin domov. Dívka už nechce jen čekat a cvičit se v boji, a tak se společně se svým spirituálním zvířetem, pandou Dží, vydává na území sužované válkou. Přátelé jí budou na blízku – ale nejen oni. Nepřítel totiž číhá všude…

Opět jsem tu s jednou, spíše dětskou, knížkou, ale jak už víte z předchozích recenzích, knížkou přesně pro mě. Já a zvířátka, ano ano, nemusím to opět opakovat. Tentokrát podle přebalu knihy soudíme už předem, že se tento příběh bude věnovat především Mej-lin a její pandě. Až když jsem si dala všechny tři dosavadní díly vedle sebe, došlo mi, že v každé knize je o malinko větší část věnovaná jednomu z dětí, není to tak výrazné, jako že by šlo jen o ně, ale mají v hlavním příběhu svůj pod-příběh. Příště nás tedy čeká Rolan a jeho sokolí strážkyně.

Nejde o nic tlustého, spíše odpolední jednohubka. Jako předtím, i tady nás čeká pátrání po jednom z Velkých strážců, tentokrát jde o slona Dínéše. Miluji, jak v každém díle najdeme nová zlá i hodná zvířata, jejich mutace a objevujeme jejich schopnosti. Tady jsou hlavním tématem, jak vidíme na obalu, nosorožčí jezdci. No řekněte, mít místo koně nosorožce, kdo by nechtěl? Těším se, co nás čeká příště.

Styl psaní je jednodušší, však jasně, jde o knihu pro mladší čtenáře, ne pro staré páky, jako jsem já, ale čte se příjemně, oddechově. Čeká nás hodně napínavých situací, soubojů se zlem, naši hrdinové rozvíjí a zase se dozví něco nového o svých poutech ke svým spirituálním mazlíkům. Všimla jsem si i posunu v chování a lehkou změnu osobností u několika postav, takže je dobře, že celou sérii nebudou všichni ustrnulí, ale že se s příběhem a pokračováním i mění a vyvíjí.

Už aby tu byla čtyřka. Kdo čtete spolu se mnou?

4 komentáře:

  1. Pokrevní pouto se mi líbilo a čtyřku už mám doma :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ona uz ctyrka vysla? aj to jsem pozadu, hned ji musim mit! :-D

      Vymazat
  2. Túto sériu som si zamilovala, písala som recenzie aj na prvé diely, ale rozmýšľam, že na ďalšie už nebudem - možno po prečítaní všetkých dielov spravím len také zhrnutie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem prvni dva dily psala v jedny recenzi, nejaky shrnuti by asi stacilo :) i kdyz je zajimavy, ze co dil to jinej autor :)

      Vymazat