středa 4. listopadu 2015

RC: JÁ, JŮTUBER

Já, JůTuber

Nakladatel: CooBoo
Rok a měsíc vydání: 2015/11
Počet stran: 176

Anotace: Nejen příručka pro mladé JůTubery, kteří propadli fenoménu internetových videí. Prozrazuje tipy a triky od těch nejúspěšnějších českých YouTuberů. Nakoukněte jim pod pokličku! Získejte zákulisní informace o svých oblíbencích! Jak správně natočit video a jak získat co nejvíce odběratelů? Jak se dá vydělat na YouTube a jak se prosadit? Celý internetový videosvět v jedné knížce! A k tomu ještě něco navíc ;)

Poslední dobou je blogování a youtube na obřím vzestupu. Stejně jako o lidech, co to provozují a jsou v tom dobří / známí, je poslední dobou hodně slyšet. A protože toho využívají nakladatelé v zahraničí, bylo jen otázkou, kdy se něco takového dostane i k nám. Já mám teď v ruce tuto knížku a přiznám se, že jsem byla hodně skeptická a říkala si, že jde hlavně o těžbu ze jmen aktérů. A jaký je můj názor teď, po přečtení a prozkoumání?

U tohoto dílka jsem byla zvědavá, jak knihu pojmou. Pokud půjde především o youtube, tipy a triky, tak boží. Natáčení se zatím nevěnuji, moc tomu nerozumím, ale kdybych se z této knihy poučila, což jsem od názvu čekala, ráda bych se na to vrhla.

Ale už po shlédnutí videa jedné z aktérek, ještě před vydáním (měla tehdy v ruce maketu) jsem byla zklamaná, protože i ona to tam popisovala spíše jako deníček a že se dozvíme něco o nich, co jinde uvedeno není a jak se k tomu dostali a jak se stali známí apod. A to pro mě, jako ne-fanouška těch pěti postav (z nichž o třech jsem ani v životě neslyšela), prostě není.

Abych zas nekecala, nějaké ty tipy a triky se tam najdou, jsou různě "poházené" po knížce v rámečcích, najdeme tu hodně hesel, co které slovo v youtuberingu znamená (když většina pochází z aj). Ale dobrá polovina knížky už je jen propagace hlavních postav a to, přiznám se, jsem ani nečetla, ti lidi mě nezajímají, já chci vědět něco o youtube a po dočtení nejsem o nic chytřejší. První část knížky jsem vůbec nepochopila, je to jakýsi deníček jakéhosi začátečnického vlogera. Občas je to vtipné, ale zázrak to není.

Je mi každopádně jasné, že knížka se bude prodávat jako šílená a najdou se desetitisíce (statisíce, podle počtu odběratelů) lidí, co mě za tohle "vyhejtují", protože jim sahám na jejich esa. Tak pozor vážení! Já vám je neberu a je mi jasné, že jako fanouškovská kniha to bude naprostá bomba! Jsou tam podpisové karty, které jste si mohli nechat na křtu knihy podepsat, je tam milion fotek, rozhovorů s vašimi oblíbenci, dozvíte se o nich to, co jste do teď ještě nevěděli a budete nadšení.

Pozitivně hodnotím i to, že s každým je jiný rozhovor, není to šablona a povídejte, ale vyplývá z kontextu, ukazuje na to, co je na jednotlivcích zajímavé a snaží se dotknout právě i tipů na vlogování (ne že by je to přímo řeklo, ale něco si v tom člověk najde, když čte).

Shrnuto - kniha má něco do sebe, kniha má i části naprosto k ničemu a věřím, že si najde své "hejtry" a své zastánce. Co vy, zaujala vás? 

2 komentáře:

  1. Nezaujala mě tak, že bych hned běžela do knihkupectví, abych si ji koupila. A vlastně netuším, jestli mám zájem o to, si ji přečíst. Ty vlogery neznám, jejich videa nesleduji, a když jsem si tak přečetla tvou recenzi, nemám o moc větší chuť si ji přečíst. (Ale recenze je to samozřejmě vydařená.) Tahle kniha je dle mého nejméně lákavější vydanou knihou od nakladatelství CooBoo, tedy pro mě, bohužel...

    OdpovědětVymazat
  2. Skoda... Ale presne tohle jsem cekala, takze se zadne zklamani nekona :D

    OdpovědětVymazat