neděle 8. března 2015

MARŤAN

Marťan
Andy Weir


Nakladatel: Knižní klub
Rok a měsíc vydání: 01/2015
Počet stran: 344

Anotace: Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…

Když jsem se pouštěla do čtení, musela jsem odložit jiné knížky a číst úplně mimo předem, mnou stanovený, pořadník. Ale nemohla jsem si pomoct, pořád jsem po Marťanovi pokukovala, až se to prostě nedalo. Navíc se o něm teď hodně mluví a všichni ho chválí, takže nebylo zbytí. Říkala jsem si, že jestli mě nechytne, vrátím se hned k těm odloženým a bude po problému. No nebudu to protahovat, včera jsem málem nešla spát, jen abych mohla bez přestání číst. 

Všichni, či alespoň velká většina z nás, máme rádi vesmírné filmy, Armagedony, Drtivé dopady apod. A tohle je něco podobného, až na to, že je to lepší a to nejen proto, že je to v knižní podobě. Oproti televizi se můžeme dostat do hlavy a myšlenek hlavnímu hrdinovi. A to je to, co bylo na tomhle díle nejlepší. Watney je prostě boží! Je neuvěřitelně vtipný a celkově naprostý sympaťák. Píše si deník, čímž se o něm dozvídáme my. 

Nebudu trapně psát, že je to napínavé a čeká nás spoustu nečekaných zvratů (i když je to vážně napínavé a nečekaných zvratů je tolik, že všechno dopadlo asi na desetkrát jinak, než jsem si myslela, že to dopadne), protože to se tak trochu předpokládá. Ale opět, autor to podal vážně chytlavě. Píše v přítomnosti, v minulosti, z Markova deníku, z Houstonu, historky jednotlivě zapojených lidí, střídá se to a dodává tím na atmosféře.

Co to trochu kazí a nebudu první, kdo se o tom zmíní, ani poslední, je nepřeberné množství technických detailů při výrobě a prací s čímkoliv. Přiznám se ale, že jsem očekávala, že mi to bude vadit víc. Na jednu stranu je to docela zajímavé a i když tomu pramálo rozumím (nejsem chemik, botanik, strojní inženýr ani nic jiného, co se tam popisuje), je to docela zajímavé na přemýšlení. Šlo by na Marsu takhle vážně přežít? Dokázala by se podle toho odehrát skutečná událost? Jasně, je to knížka, člověk ví, že jde o fikci, ale všechno to působí tak věrohodně, že by to možná stálo za vyzkoušení. A na druhou stranu, protože je nám většina zprostředkovaná přes našeho oblíbence, samozřejmě v tom nechybí jeho obvyklá dávka vtipnosti, ironičnosti a podobných vychytávek, takže doporučuji nepřeskakovat, i když vám to přijde nudné. Zkuste na to hodit alespoň jedno oko a najít si v tom něco pro sebe

Kdybych to měla shrnout, nápadem nejde o nic až tak výjimečného. Přece jen, jak bylo napsáno v úvodu, podobné věci už tu proběhli. Ale i tak, Marťan určitě stojí za přečtení, kvůli autorovu stylu vyprávění a kvůli hlavní postavě. No uznejte, kolikrát jste se popadali smíchy za břicho u sledování misí v televizi? Mockrát ne, že? Tak tady se budete smát na každé druhé stránce.

Recenze napsána pro web Databáze knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat