neděle 30. listopadu 2014

AZUROVÉ NEVĚRY

Azurové nevěry
Petra Nachtmanová


Nakladatel: Moba
Počet stran: 296
Rok a měsíc vydání: 09/2014

Anotace: Ema a Diana jsou dlouholeté kamarádky. Obě už překročily třicítku, pracují u stejného zaměstnavatele a jejich manželé jsou jim nevěrní. Zatímco Ema se o nevěře svého muže brzy dozví, Diana stále nic netuší. Společenský román talentované autorky budete číst doslova jedním dechem.

Začnu zase pro jednou obálkou. Nebudu lhát, ta se mi tedy ale vůbec nelíbí, ale naprosto ne. Kdybych ji potkala někde v knihkupectví, jako že si občas vybírám podle přebalů, jak mě chytne a zaujme, tak tomuto bych se tedy zdaleka vyhnula, ani do ruky bych to nevzala. Je podle mě škoda, že je použit tak klasický klišé obrázek. Nahá žena a muž v objetí s prapodivnými výrazy ve tváři.

Jediné, co bych mohla říct, že ujde, je modrá barva. Kniha se jmenuje Azurové nevěry, předpokládám tedy, že ta modrá by měla být azurová, což tedy myslím není, ale odstín modré se mi tak i tak líbí. Azurové je použito z azurové skříně, což je chatovací místnost o které se píše, použila bych tedy na přebal skříň nebo něco takového nápaditějšího, než symbol laciného románku, kterým příběh rozhodně není.

V ději se setkáváme se dvěma páry a příběhem procházíme střídavě se všemi zúčastněnými, díváme se na věc jejich pohledem. Nejde o telenovelu, o žili byli, nic takového. Příběh je hodně dobrý, promyšlený a čeho si na celém tomto díle cením nejvíc, je reálný, naprosto a úplně reálný. Nechci napsat obyčejný, protože to zní hanlivě, já to však myslím tak, že tohle je příběh, co bychom mohly vyslechnout od své kamarádky, když mluví o trápení s manželem. Překvapivě dobře jsou vidět i rozdíly, když mluví muži a kdy mluví ženy.

Nedočkáme se naštěstí ani klasického happy endu ženské literatury (asi všem došlo, že když jsou v názvu nevěry, bude tam někdo nevěrný), opustí milenku protože nemůže žít bez své ženy, manželka na něj doma čeká s otevřenou náručí a vezme ho zpátky bez oka mrknutí, uvaří mu k nedělnímu obědu svíčkovou a jako by se nic nestalo. Vztahy se řeší, musím to znovu říct, reálně. Nevěru si uvědomují, řeší se to, není to nijak lehké a samozřejmě ani s milenci to není vždy samý med. Opustí oba své protějšky a dají se dohromady s chvilkovým poblouzněním, dokáží změnit své životy?

Mimo jiné se zde řeší přátelství, mateřství, vztahy s vyženěným dítětem, poruchy příjmu potravy, chatování a online život, ve shrnutí spoustu věcí, co mohou potkat či potkávají každého z nás. Překvapivě tedy knihu hodnotím kladně, i když jsem to původně vůbec nečekala. Četla se mi vážně dobře, příběh je podán tak, jako by mi ho vyprávěla kamarádka nad kafíčkem a kamarád nad pivem.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Moba.

Žádné komentáře:

Okomentovat