pondělí 18. června 2018

RC: DCERA OHNĚ

Dcera ohně
Matt Ralphs

Nakladatelství: Fragment
Série: Dcera ohně
Rok vydání: 2018 (2015 v originálu)
Počet stran: 232

Anotace:  Hazel až do svých dvanácti let neopustila kouzlem chráněnou mýtinu, kde žila se svou matkou – čarodějkou. Jednoho dne se tam však zjeví nebezpečný démon a matku unese. Dívka se poprvé ve svém životě vydává za hranice mýtiny s nelehkým úkolem matku najít. Cestou se přidá k pochybnému lovci čarodějnic a jeho učedníkovi Davidovi. Ti netuší, že Hazel je také čarodějka. Její schopnosti se začaly projevovat až po šoku z matčina únosu a i ona sama je z toho pěkně vyděšená. Dokáže dívka matku najít a vysvobodit ji ze spárů zlého démona? Co se stane, až David zjistí, že Hazel umí kouzlit s ohněm? Vždyť jeho úkolem je čarodějnice chytat a přivádět je před soud!

Od chvíle, kdy jsem naposledy četla nějaký román o čarodějnictví, uplynul už nějaký ten pátek, a tak když jsem uviděla Dceru ohně, ihned se ve mně probudila touha opět se ponořit do příběhu plného kouzel.

Přestože se tento titul stejně jako Harry Potter nebo Čarodějnice školou povinné, dnes již klasická díla dětské fantasy literatury, odehrává v Anglii, oproti výše zmíněním knihám nás Ralphsova prvotina zavádí do poloviny sedmnáctého století, tedy do temných časů vlády Olivera Cromwella, jenž vyhlásil čarodějnicím válku a ve velkém podniká čistky napříč celou zemí.

O jeho řádění dvanáctiletá Hazel nemá ani tušení, respektive až do chvíle, než neznámý tvor unese její matku z jejich kouzly chráněného domova a dívka je nucena rychle pochopit, v jakém světě to vlastně žije.

Na její strastiplné pouti ji provází Bramley, její cholerický plší služebník, jenž dívku neustále peskuje a poučuje, co by měla udělat. Přesto mu nelze upřít jistou dávku roztomilosti.  Brzy do příběhu vstupuje také postava mladého učedníka Davida a jeho mistra, lovce čarodějnic Tita Whitea, kteří děj nejen příjemně okoření, ale hlavně svými činy nejednou překvapí.

Ačkoliv by se podle dětsky vyhlížející obálky a doporučeného věku čtenářů od jedenácti let mohlo zdát, že se jedná spíše o pohádku pro školáky, opak je pravdou. Brutalita, která se v knize nejedenkrát objevuje, mě jakožto zkušenou čtenářku nejednou zaskočila a přivedla k úvahám, zda bych věkovou hranici neposunula o trochu výš. Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že dnešní děti jsou pravděpodobně z televize zvyklé na mnohem větší násilí, a tak by jim tato kniha možná ani nijak extra krvavá nepřišla.

Dcera ohně patří mezi tituly, které slupnete jako malinu - snad proto, že je rozdělena do krátkých, většinou pár stránkových kapitol a má velmi rychlý spád. V úvodní části každého nového oddílu je krátký citát z pramenů zabývajících se čarodějnictvím, jež na samotný vývoj příběhu nemají sice moc velký vliv, avšak čtenáři nabízejí alespoň letmý vhled do historie honů na čarodějnice.

Matt Ralphs nám nabízí alternativní dějiny Británie navazující na několik staletí dlouhou tradici vyvražďování nevinných žen a dívek, a mladé čtenáře, byť přes fiktivní příběh, seznamuje s některými zrůdnými praktikami středověku, jež stojí za to mít v povědomí.

Co se týče závěru knihy, asi vás moc nepřekvapí, že ho autor nechal otevřený, aby na něj mohl snadno navázat ve své druhé knize Fire Witch (s ohledem na použitý překlad v knize by tento titul u nás mohl vyjít jako Ohnice, případně Ohnivá čarodějka), jíž v originále publikoval v roce 2016.

Doufejme, že se český překlad druhého dílu této zajímavé série brzy objeví i u nás, protože po přečtení Dcery ohně si troufám říct, že tato řada má určitě velmi dobrý potenciál.

Psáno pro internetové knihkupectví Knihcentrum, kde také můžete knihu zakoupit

Eva
--------------
Nazdar kolegové knihomolové! Jsem Eva a knížky jsem měla ráda už dlouho předtím, než jsem se je sama naučila číst. Pokud nemám zrovna nos zavrtaný v nějakém románu, ráda kreslím, fotím a cestuju po světě. Mojí další velkou láskou jsou mé dvě kočičí kamarádky, v jejichž společnosti si všechny výše uvedené zájmy užívám dvojnásob. Lovu skvělých knížek zdar! 

8 komentářů:

  1. Už jí mám půjčenou, tak snad se k ní brzy dostanu.. dle recenze vypadá dobre:3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za přečtení, doufám, že se bude líbit :-)

      Vymazat
  2. Harryho Pottera a celkově "čarodějnictví" :)) miluju, tvoje recenze je skvěle napsaná, úplně mě navnadila na to si jí sehnat a přečíst.. díky moc za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, s knížkami o čarodějnictví jsem na tom stejně :-) A Harry Potter mě dosud nepřešel, i když už dávno nejsem cílovka :-D Věřím, že tě Dcera ohně zaujme ;)

      Vymazat
  3. Na tuto knihu mám již dlooouo zálusk, takže jsem ráda za každou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že tě má recenze přesvědčila k přečtení :-)

      Vymazat
  4. Super recenzia 🙂 podľa anotácie som si hovorila, že už som "stará" na tú knihu, ale Tvoja recenzia ma presvedčila o opaku 🙂 Ďakujem 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Jeeeee super- ja prave ty dětské nechci- takže tohle je skvělý tip. Asi to není série viď....?

    OdpovědětVymazat