úterý 26. června 2018

RC: CIZÍ SLOVO LÁSKA

Autor: Erin McCahanová
Žánr: Dívčí román
Počet stran: 301
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2014

Anotace: Vtipný a zároveň dojímavý příběh mimořádně inteligentní šestnáctileté Josie Hlavní hrdinka neřeší žádné závažné problémy – i když trochu světového míru by si ke svačině určitě dala. Má úžasnou rodinu, miluje své rodiče, zbožňuje své sestry a na milost vzala i švagra (musel však na tom tvrdě pracovat). Teď je na obzoru druhý švagr. Josiina zatím neprovdaná sestra Kate se nezadržitelně žene k oltáři a z nastávajícího člena rodiny Geoffa se budoucí švagrové zvedá žaludek. Co takhle udělat vetřelci ze života peklo? Naštvaná Josie by to možná zvládla, ale rozptylují ji upištěné spolužačky, zlatí hoši všude kolem a zejména to, že každý, zdá se, mluví úplně jiným jazykem. Jak se dá v takovém světě vůbec vyznat láska a jak dát zakusit nenávist?

Patnáctiletá Josie je velice chytré děvče, které umí spoustu jazyků. Má milující rodinu a spoustu přátel, kteří s ní rádi tráví čas a věnují se jí. Jejím zádrhelem je láska. Nevěří, že by mohla najít svou pravou lásku. Odsuzuje většinu kluků a k tomu všemu se snaží překazit svatbu své starší sestře, jelikož dle jejího názoru pro ni její partner není dost dobrý. Jednoduše, Josie nechápe význam slova láska. Podaří se Josie význam tohoto slova pochopit? Nalezne někoho, kdo by ji tento cit předvedl? Josie čeká dlouhá cesta k významu tohoto slova.

Hlavní hrdinka Josie má svůj názor snad na vše, co se kolem ní odehrává. Dokáže kritizovat, ale také pochválit, či uznat vlastní chybu. Ačkoliv je jiná hlavní hrdinka než na které jsme zvyklé, tak jsem si ji oblíbila. Je jiná a proto výjimečná. Je svá.

Cizí slovo láska je kniha, která má pomalý rozjezd. Styl psaní je sám o sobě jiný, než na který je čtenář YOUNG ADULT knih zvyklý, ale zároveň velice vtipný. Významy některých slov ihned vykouzlí čtenáři úsměv na tváři a donutí jej slovo alespoň jednou vyslovit, či si na něj během běžného života vzpomenout.

Kniha není příliš náročná na četbu. Je to spíše naopak. Děj je velice jednoduchý, zápletka není příliš složitá. Čtenář si četbu užívá a zároveň si během ní odpočine. Co se týče čtivosti, tak první polovina knihy je o něco slabší, než ta druhá. Pomalejší rozjezd možná ve čtenáři vzbudí myšlenku, že děj knihy stojí za nic, ale druhá polovina nás přesvědčí o opaku a bude obtížné knihu odložit pouze na malou chvíli.

Simča
--------------------
Zdravím. Mě jméno je Simona, blížím se k dovršení 18 roku a jsem v druhém ročníku na střední. Mezi mé záliby patří čtení, to rozhodně. Ráda trávím čas na instagramu, kde se mohu dozvědět co nejvíce knižních novinek. Pak jsem ráda na blogu, kde píšu recenze. Nejraději čtu fantasy či YA. Není den, kdy bych nesáhla po knize. Taky neodolam hezkému filmu či seriálu:)

5 komentářů:

  1. Mám moc ráda oddychové knížky, děkuji moc za recenzi a zároveň tip na super plážovku! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Vtipná kniha a ke všemu YA? To si budu muset napsat na můj knižní wish list!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Vďaka za tip, prihodím si ju na zoznam "chcem si prečítať" 🙂 dobrá oddychovka sa vždy zíde 🙂

    OdpovědětVymazat
  4. Mám rada chytré hlavní hrdinky 😎píšu si na seznam oddechovka 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Na oddechovky mam v poslední době spatnou ruku, tak snad tato bude ok.. jdu si ji sehnat :D

    OdpovědětVymazat