neděle 6. ledna 2019

AUDIORC: DOMINIK DÁN: LIST ZO ZÁHROBIA

DOMINIK DÁN: LIST ZO ZÁHROBIA

Autor: Dominik Dán
Názov: List zo záhrobia
Interpret: Marián Geišberg
Vydavateľstvo: Publixing
Rok vydania: 2018
Dĺžka: 11:10 h
AUDIOLIBRIX

Anotácia: V roku 1990 sa začína nová éra v dejinách nášho štátu, staré socialistické štruktúry sa rúcajú, nastupuje demokracia so všetkými kladnými aj zápornými dopadmi na bežných ľudí, policajtov nevynímajúc. VB – Verejná bezpečnosť sa pretransformovala na Policajný zbor, ale otázka, kto ho bude tvoriť, vyriešená nie je. Stanú sa zo všetkých príslušníkov zo dňa na deň policajti? Čaká funkcionárov a politicky aktívnych príslušníkov odchod do civilu? Doplatia na nové zmeny aj skúsení renomovaní kriminalisti, ako je komunista Eduard Burger, alebo ich nový režim omilostí?


Dilemu vyrieši osudové rozhodnutie novozvoleného prezidenta. Uvedie sa neuváženým, krátkozrakým činom – vyhlási širokú amnestiu. Nočné ulice Nášho Mesta sa presýtia ľudským odpadom, novodobí detektívi dostanú šancu poupratovať, dokázať spoločnosti svoju opodstatnenosť.
Všetko sa mení, nová demokratická doba prináša nové vraždy, ktoré svojou brutalitou a beštiálnosťou ďaleko prevyšujú staré socialistické. No všetko so všetkým súvisí, tieň minulosti sa vznáša nie len nad detektívmi, ale aj nad vrahmi. Na otázku, komu svitá na lepšie časy, zatiaľ nevie odpovedať nikto, všetko ukáže budúcnosť.

Dominik Dán nás vo svojej 26. knihe zavedie do čias, kedy sa "stará dobrá" Verejná bezpečnosť mení na novodobý Policajný zbor  a kedy novozvolený prezident spraví svoje azda najhoršie rozhodnutie v živote - udelí väzňom amnestiu. Kriminalisti z oddelenia vrážd považujú toto rozhodnutie za veľmi nešťastné - a nemýlia sa.

Príbeh začína opisom zatknutia Dušana Kobzu za dvojnásobnú vraždu v afekte a následne zatknutím Gregora Martinku za vraždu poslanca Milana Dufeka. Toho chytili kriminalisti v rekordne krátkom čase (koniec 6. kapitoly), až som sa zľakla, o čom kniha vlastne bude. Starý dobrý Dán sa ale nezaprie, spojil osudy týchto dvoch trestancov a od toho okamihu som vedela, že audiokniha bude stáť za to.

Dušan a Gregor sa vo väzení skamarátia, a keď zistia, že ich na základe prezidentovej amnestie budú prepúšťať, začnú plánovať spoločnú budúcnosť. Gregor napíše svojej žene list, v ktorom jej oznámi, že pár dní pred jeho prepustením ku nim príde Dušan, nech sa o neho postará, že majú spolu plány. Všetko sa ale zvrtne, keď sa Dušan a Mária spolu opijú a po tom, čo sa s ním Mária odmietne vyspať, ju v afekte zabije a znásilní, dokonca podreže aj Gregorovu malú dcéru. Kriminálne eso Edo Burger aj so svojimi parťákmi Richardom Krauzom a Otom Hanzelom ho však dolapia v rekordne krátkom čase a tak sa z prepusteného trestanca po 30 hodinách na slobode stáva znova odsúdenec. Čo sa ale stane o deň na to, keď prepustia domov aj Gregora? Vyzerá, že situáciu zvláda s pokojom, tak dúfajú, že nespraví žiadnu hlúposť.

O pár dní ale Dunaj vyplaví mŕtvolu a banda z oddelenia vrážd nemá čas sledovať Gregora. Utopenec ich zavedie k starému prípadu spred desiatich rokov a síce im nič nedáva logiku, postupne si skutočnosti pospájajú a výsledok je prekvapivo jednoduchý - všetko do seba zapadne do posledného detailu. Ako? To už nechám na Vás, aby ste si to vypočuli.

Knihy od Dominika Dána sú mojou srdcovkou - sú stručné, výstižné, bez zbytočných opisov, ale trefné... a hlavne, milujem ten ich kancelársky humor. Viem, že nie každému tento žáner sadne, ale pri tomto autorovi máte istotu, že o Slovensku a "Našom Meste" nebude zbytočne "bájkovať", ale napíše Vám skutočnosti bez hociakého skrášlenia a prifarbenia, čo si na ňom neskutočne cením.

Hlas Mariana Geišberga, ktorý túto audioknihu načítal, je skutočný balzam na dušu. Môžem ho počúvať dookola, aj hodiny denne, a nikdy neomrzí. Perfektná interpretácia, intonácia, dokonalé prežívanie písaného... jednoducho niečo neskutočné. Ak ste dokonca videli filmového Červeného kapitána, tak si ho dokonale môžete predstavovať v pasážach s Edom Burgerom. Je neskutočná škoda, že tak skvelý človek s neskutočným hlasom už nie je medzi nami. List zo záhrobia je jeho poslednou načítanou knihou, za čo mu my, jeho verní fanúšikovia, zo srdca ďakujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat