sobota 12. ledna 2019

RC: NEUBLÍŽIŠ

Neublížiš
Kelly Parsons

Vydavateľstvo:XYZ
Rok vydania:2018
Počet strán: 472

Anotácia: Je mnoho spôsobov, ako umrieť v nemocnici. Byť chorým, je iba jedným z nich.....

Steve Mitchell je výborný chirurg: ambiciózny, inteligentný, dôveryhodný. V nemocnici vedie aj skupinu medikov, ktorí sú na praxi. Jeho kariéra je na vzostupe, črtá sa pred ním žiarivá budúcnosť. Potom však jeden jeho pacient záhadne umrie. Čoskoro mu začne byť jasné, že vrah sa voľne pohybuje v nemocnici a kedykoľvek môže zasa ublížiť niektorému pacientovi. Krásna a chytrá mladá medička zvedie Steva, vyhráža sa, že mu zničí život, a núti ho hrať s ňou nebezpečnú hru so smrteľnými následkami.


Steve je doktor, hlavička medzi chirurgami, ktorý ašpiruje až na akademickú pôdu. Je bývalým hackerom, ktorý sa rozhodol ísť ušľachtilejšou cestou životom, a to cestou zachraňovania ľudských životov, kde sa bude hlavne realizovať vo svojej až fanatickej vášni – operovaniu. Nič viac mu do žíl nevháňa adrenalín, ako preberať nad niekoho životom opraty a vytrhávať ľudí zo spárov nebezpečných chorôb alebo smrti. Steve však netušil, že jeho pokojný život kariéristu naruší ešte väčší hráč so smrťou ako je on sám, bohužiaľ tento raz bude jeho boj vždy dvojnásobný, boj o vlastný život a boj o život nevinných pacientov. Ako to už býva, práve vtedy, keď sa začne človeku dariť, príde niečo, čo túto idylku naruší. A tak sa Stevovi, ktorý neúnavne pracoval na tom, aby dostal miesto na Univerzite, a toto miesto mu bolo aj nakoniec prisľúbené pod podmienkou, že najbližšie obdobie bude odvádzať bezchybnú robotu, začne rozpadať všetko ako domček z karát. Zapletie sa s veľmi úspešnou, šarmantnou medičkou a ako sa vzápätí ukáže, aj veľmi nebezpečnou, zatiaľ čo ho doma čaká manželka s dvoma deťmi, a do toho umrie jeho pacient, pod vplyvom veľmi zvláštnych okolností. Pacientova smrť uvrhne na Steva okamžite tieň podozrenia, pretože išlo o rutinnú liečbu a aj napriek tomu pacient zomrel, vyzerá to tak, že k úmrtiu došlo na základe Stevovej chyby. Vzápätí sa Steve dozvie pravidlá hry, do ktorej vstúpil, ani o tom nevedel a keď prehrá, zomrie nie len nevinný človek, ale skončí sa aj jeho kariéra a rodinný život. Ide o pravidlá zvrátenej hry na život a na smrť, ktorej figúrky posúva psychopat. Kto vyhrá tento šachový turnaj, kde sa posúvajú samotní pacienti, odkázaní na ruky celého nemocničného personálu, kto a ako tými figúrkami hýbe a hlavne, aký ťah ďalej plánuje. Padne nad ďalším pacientom šach-mat?

No... knižné prostredie odohrávajúce sa v nemocniciach mám veľmi rada, má podľa mňa veľký potenciál. Ibaže v tejto knihe ako keby boli rozbehnuté viaceré dejové línie, ktoré neviem prečo aj napriek 472 stranám nedostali toľko priestoru, koľko by si zaslúžili. Zápletka s medičkou mi prišla veľmi predvídateľná, kniha by zniesla určite niečo menej klišé, ako prepracovaného, z rodinného života znudeného chirurga, ktorý v doktorskej izbe podľahne medičke a to rovno vtedy, keď mu sľúbia vytúžené povýšenie. Samozrejme, že medička stihla na telefón nakrútiť aj ich intímne chvíľky. A neuveriteľné, že to bude chcieť vypustiť, ak Steve nebude chcieť skákať ako bude ona psychopaticky pískať. Steve v tejto prekérnej situácii dostane pomoc od kolegu so záhadnou minulosťou, o ktorej sa vlastne v celej knihe nič nedozvieme, hoci ako aj kolegova minulosť a hlavne jeho pomoc Stevovi, sa nadškrtne spôsobom, že čakáte bombastické informácie, ktoré dajú knihe grády. Ale nie, to sa naozaj nestalo. Tak isto sa nič nedozvieme ani o psychopatickej medičke, iba že je psychopat, ale to poznať okamžite. Prečo sa príbeh nerozvinul aj v tejto rovine? Aby sme sa dozvedeli ten šokujúci príbeh, pozadie jej chorého psyché, ktorý bol za tým, prečo sa medička rozhodla hrať smrteľný šach? Nič...iba že je psychopatka a rozhodla sa tak pre jeden prostý dôvod, ktorý tu bližšie nejdem rozvíjať. Čo oceňujem je, že autorka venovala svoju prípravu v medicínskych, chirurgických postupoch....V knihe bolo použitých veľmi veľa odborných medicínskych názvov či už chirurgického náčinia alebo diagnóz a operačných zákrokov. Možno sa to dalo skrátiť a o to viac sa venovať pozadiu pohnútok hlavných postáv. Kto je vrahom, sa v podstate dozviete hneď, v knihe to nie je žiadnym tajomstvom ani záhadou, dej sa sústreďuje vlastne skôr na to, ako vraha zastaviť skôr než zomrie ďalší pacient, ibaže aj to nebolo podľa mňa nijak extra sofistikované...Ak by som si to predstavila v realite....no, iba som sa pousmiala. A ja pri takýchto knihách nechcem dvíhať obočie a usmievať sa. Ja chcem, aby sa mi potili dlane od toho, ako zvieram knihu a každou stranou netuším čo príde až si poviem – no pána, tak tá dievčina bola riadne duševne zmrzačená...Ale možno chcem fakt až priveľa a možno som bola pri tomto čítaní príliš kritická, hold, psycho a medicínske prostredie sú moje srdcovky.

Bára

Žádné komentáře:

Okomentovat