čtvrtek 25. února 2016

RC: ODPUSŤ MI. MEGAN

Odpusť mi. Megan
Abbie Rushtonová

Nakladatel: YOLI
Rok a měsíc vydání: 2016/01
Počet stran: 256

Anotace: Některá tajemství by měla zůstat skryta… Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho. A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy. Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.

Na tuhle knížku jsem neměla téměř žádná očekávání, poslední dobou jede Yoli na stejné vlně, takové té neurazí, nenadchne a přesně to jsem čekala i tady. Počtu si, fajn, fajn, ale dál to doporučovat nebudu. No a nakonec musím konstatovat, že knížku jsem ještě dneska vrazila sestře, ať si to kouká přečíst.

Jde o příběh slečny (to byste neuhodli, ale je to Megan) a té se stalo něco hrozného, ztratila nejlepší kamarádku, zpočátku nevíme kdy, jak a proč, ale jen, že to bylo něco tragického a Megan ze šoku přestala mluvit. Je třídním otloukánkem, ale má jednoho dobrého kamaráda, díky kterému se jí vcelku daří to ve škole zvládat. Když se přistěhuje nová holka a začne se kamarádit zrovna s Megan, není to trnem v oku jen třídní celebritě, která ji chtěla do své party, ale ještě někomu, ale nevíme komu, a tak se do příběhu vkrádá trochu toho napětí a nebezpečí.

Autorka má vážně čtivý styl psaní. Všechno je to obrovsky skutečné, reálné, prožívala jsem to spolu s postavami. Megan tíží vina a my nevíme proč, jen vidíme, jak trpí a jak si s ní její podvědomí a vlastně i vědomí hraje. Do toho kamarád Luke, vcelku slibně se vyvíjející přátelství s Jasmine, které se však každou chvíli může zhroutit a je z toho docela fajn příběh.

Setkáme se se šikanou, vyhrožováním, problémy s dospíváním, odcizení se rodině, s prvními láskami (ale ne takovým tím otravným způsobem, jak je to kolikrát popsáno), ve shrnutí myslím, že každý teenager se v tom najde a každý dospělý si zavzpomíná, jak to bylo na škole těžké, když jste se hádali s kamarády, když vám doma nerozuměli, když jste něco k někomu cítili, ale nevěděli jste, jestli to je nebo není ta opěvovaná láska apod. Navíc sebeobviňování Megan a to, jak si sebe neváží a nemá se ráda nás nechává v napětí, co se v jejím životě přihodilo zlého, že ji to natolik ovlivnilo. Dočkáme se i zrady, nečekaného porozumění, souznění duší a celkově to dá na hodně překvapivě příjemné počtení.

4 komentáře:

  1. Na tuhle knížku mě nalákala už Freckles a myslím, že tys mě úspěšně dorazila :D Ona už ta obálka je fakt super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem rada, ze sem te dorazila :-D fakt me hodne mile prekvapila, myslim, ze nebudes litovat :)

      Vymazat
  2. Ta anotace vypadá suprově a obálka je moc pěkná :)
    Děkuji za tip na čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obalka je povedena, kreslila to nejak znama umelkyne tusim, ted na yoli srazu byl v tombole jeji autorskej obrazek a moc pekny :)

      Vymazat