neděle 7. dubna 2019

RC: JUSTÍNKA A ASISTEČNÝ JEDNOROŽEC

hostující článek


Justínka a asistenčný jednorožec
Kateřina Maďarková 


ilustrovala Léna Brauner
Rok vydání: 2018
Počet stran:96 

„Akútny nedostatok fantázie“, tak sa volá zvláštna Justínkina diagnóza, na ktorú jej doktor predpísal ešte zvláštnejšiu liečbu: musí stráviť šesť dní s asistenčným jednorožcom Hubertom. Každý deň plný spoločných dobrodružstiev mení Justínkin svet. Zrazu je zábavnejší a farebnejší. Navštívia miesta, ktoré dievčatko vo svojom obľúbenom atlase sveta nikdy neobjavilo – tajomnú rieku Slov, planétu Fantázia, ba dokonca krajinu jej vlastného výkresu! Len keby sa neblížil 31. august. Deň, kedy sa Justínkina liečba končí a Hubert sa bude musieť vrátiť späť do lekárne na Fialkovej ulici… 

Malá Justínka nemá fantáziu a preto sa jej mamička rozhode že zájde za doktorom ktorý ju pošle do lekárne kde následne dostane do rúk jednorožca Huberta ktorého následne predstaví Justínke.Ona však pochybuje o Hubertovi a jeho schopnostiach ten jej však dokáže, že je čarovný pomocou toho, že ju zoberie do Basničkystanu v ktorom bytosti hovoria vo veršoch a v rieke neplávu ryby ale slová. Po nejakom časne začne aj samotná Justínka hovoriť vo veršoch a potom sa s Hubertom vrátia do jej detskej izbičky na raňajky mu dá nejake ovocie no on ju poprosí aby priniesla voskovky a nejaku svoju kresbu a papier. Justíka ho poslúchne a prinesie voskovky ktoré následne jednorožec zje ona sa vyľaká no on jej vysvetlí že na ranajky potrebuje zjesť všetky farby dúhy a potom sa spolu prenesú na papierovom lietadielku na výkres ktorý ona sama nakreslila rozprávajú sa so smutnými postavami ktoré nakreslila a nedokreslila pretože sa jej nechcelo keď sa vrátia Justíka mamičku poprosí aby jej kúpila voskovky a ona potom vymaluje nedokončený výkes. Na ďalší deň sa s Hubertom vydajú na planétu Fantázie pomocou mydlových bublín a Hubert jej vysvetluje prečo sa tá planéta nazýva planéta Fantázie vysvetlí jej že všetko čo sa vymyslí v ľudských hlavách sa zobrazí aj tam. Spolu prechádzajú lesom nezmyslov kde banán naháňa opicu a následne ju zje a Jusínka tak môže vidieť rôzne nezmysli. Po nejakom čase sa ocitnú v hoteli pre vymyslené bytosti ktorý je z plastelíny.Justínka v ňom navštívi svoju dávnu vymyslenú kamarátku Rozálku a Hubert zasa svojich rodičov.Rozálka sa ju vypytuje na novinky a kamarátov a Justínka jej povie, že žiadnych nemá. Rozálka jej však povie že vie o jednom chlapcovi menom Jonatán ktorý by sa s ňou chcel kamarátiť a keďže sa s ním Justínka v realite nebavila vyfantazíroval si ju. Rozálka ju zoznámi s Justínkou ktorú si vyfantazíroval a potom sa spolu hrajú a bavia až si pravá Justínka spomenie že musia ísť s Hubertom domov.Nájde ho na záhrade s rodičmi. Ten jej však vysvetlí že svoju úlohu splnil a že ostane už tu a Justínka poletí domov sama potom už Justínka odletí v bubline domov a keď sa vráti oznámi rodičom že Hubert už u nich nie je. Oni však o ničom nevedia a akoby všetko o Hubertovi zabudli. Justínka to nechá tak a ide za Jonatánom ktorý sa s ňou s úsmevom ide hrať. Príbeh končí keď sa spolu vydajú do lekárne no je zatvorená.


Táto nádherná detská knižka ma zaujala hneď na prvý pohlad. Tak ako je úžasná obálka tak isto úžasné sú aj ilustrácie v nej. Knižku som zhltla za večer aj keď bol formát písma dosť velký väčšinu času som skúmala farebné ilustrácie ktoré mi obohacovali dej. Dej bol nádherný a vyskytovali sa v ňom frázy z ktorých by si zobrali niečo aj rodičia. Za mňa je to výborná knižka ktorá poteší malých i vekých. 

Vika

Žádné komentáře:

Okomentovat