sobota 30. června 2018

RC: HON

Autor: Andrew Fukuda

Nakladatelství: Fragment
Vydání : 1. Vydání 2014 (CZ)

O Autorovi: Andrew Fukuda se narodil na Mannhattanu a vyrůstal v Honkongu, je napůl Číňan a napůl Japonec. Po studiích historie na Cornellově univerzitě pracoval v Mannhattenské čínské čtvrti. Jeho první kniha Crossing se umístila mezi deseti nejlepšími na žebříčku „prvotin“ a krimi románů za tok 2010.

  • Jeho druhá kniha Hunt (Hon) byla vydána v roce 2012.
  • Po jejím vydání se stal Andrew Fukuda spisovatelem na plný úvazek.
  • V současné době žije se svoji rodinou na Long Islandu v NY.
  • Zdroj: www.andrewfukuda.cz



Pozn: O autotorvi je opravdu na českých stránkách málo-co k nalezení. Ač samotná kniha nás odkáže právě na výše uvedené stránky spíše blog než klasické webovky, ani na přebalu o něm není zmínka, natož na eshopu. Pokud nakupuji knihy, projíždím nabídky, čtu něco i o autorech a v tomhle případě opravdu nelezu po internetu, abych se po něm něco dopídila. Mínus nejenom knihy, ale i nabídky jednotlivých eshopů.

Anotace: Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považování za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?

Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně-nezamilovat se do jedné z nich.

Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije, a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk.

Je vybrán, aby se zůčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probouzí city, které do té doby neznal.

Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější…

Můj názor na knihu: YA se příliš nevěnuji, ale Hon byl pro mě výzvou. Musím přiznat, že mě velice příjemně překvapil. Ve většině knih je jedním z hlavních faktorů, obrovská láska. Tady se sice také mihne, ale spíše v takové zadnější linii. Hlavní linií je boj o život, cesta za svobodou.

Když je Gen vybrán jako jeden z malé skupinky upírů, kteří budou mít tu ‘čest‘ ulovit si lidské (glupaní)maso. Dochází mu, že je ve fakt velkém průšvihu. Není čas, ztrácet čas. Musí rychle vymyslet plán, jak se z té situace dostat. Ale příliš možností nemá. Nečekaně na svou stranu získává spojence, o němž do té doby neměl vůbec tušení.

Čas běží a začátek honu se nemilosrdně blíží. Překvapivě získává indicie, jak se z toho dostat a zachránit si život. Je to jako cesta z drobečků a každý jeho krok je předem plánovaný a dávné roky předem nalajnovaný. Vše se stíhá ještě zkomplikovat a z lovce se stává lovná zvěř. Hon začíná a Gen musí zachránit nejenom svůj život.

V příběhu nenajdeme přílišné zvraty, vývoj velice plynulý, a pro toho, kdo tento typ knih čte, mírně předvídatelný. I přesto najdeme několik pasáží, kde budeme překvapeni. Hrdinům fandíme do posledních písmen knihy. V poslední pasáži chvílemi nedýcháme a hltáme stranou za stranou a doufáme, že z toho všichni prostě vyváznou.

První díl je takové seznámení s tímto světem,  přežití, včlenění se mezi nepřáteli. Na rozdíl od dalšího dílu, kde nám autor něco řekne, ale o chvilku později naprosto obrátí. Kde nic není, jak na první pohled vypadá.

Za mě originálnější pojetí upířího světa. V Honu je na mě ještě stále méně akce, takže ze začátku jsem měla problém u ní sice vydržet, nicméně ke konci se to rozjede a já se včetla a hltala ji každým slovem, a tuhle linii autor podrží i pozdeji.

Hodnocení: Jak jsem již výše upozornila, začátek byl chvílemi uklimbávající. Nicméně druhý díl Fukudovi napraví reputaci. ;)

Riki

1 komentář:

  1. Hon byl trosku tezsi rozjezd a docela jsem se musela nutit do druheho dilu, ale nelituji, druhy dil odkryval spoustu veci a treti byl uplne nejlepsi...

    OdpovědětVymazat