středa 25. května 2016

RC: GANGSTEROVA PŘÍTELKYNĚ

Gangsterova přítelkyně
Karolina Ramqvistová

Nakladatel: Kniha Zlín
Rok a měsíc vydání: 2016/05
Počet stran: 288

Anotace: Než John toho rána vyrazil, vzal si na sebe novou teplákovou soupravu a nové běžecké boty, Karin dostala mobil s dobíjecí kartou. Oděv i hovory, co nejdou vystopovat. Řekl „uvidíme se brzy,“ neřekl ale kdy. Všichni, kteří byli před ním, tvrdili, že se o ni postarají, ale on jí koupil dům jako hrad. Tam na něj čeká a nemá dovoleno vycházet ven, zatímco on je zase venku „za prací“. Co ji přitahuje na muži, jehož denním chlebem je násilí a zločin? Zatímco její přítelkyně se chtějí bavit, ona přemýšlí o tom, co jí žene, jakou cenu musí za vše platit a jestli se rozhodla skutečně správně. Střípky okolního světa jí připomínají, jaké to mohlo být. Gangsterova přítelkyně je zajímavá kniha z mnoha důvodů. Popisuje život v mezidobí, život nežitý skutečně naplno. Karin tráví mnoho času přemýšlením – o Johnovi, o svém dřívějším životě, o tom, jak dobrovolné bylo její rozhodnutí. Bylo opravdu dobrovolné? Styl i tón vyprávění jsou sice umírněné, ale pod povrchem to vře. Zlost se ven nedostane, pocity se nedávají na odiv, vše musí zůstat skryto, jde o to neztratit tvář. Karininy přítelkyně nejsou zvlášť sympatické, ale jejich podobně smutný úděl vzbuzuje soucit. Ani ony nemají na výběr. Největší oporu tak Karin nachází v manželce hlavního hrdiny Scorseseho filmu Mafiáni, Karen, s kterou se neustále srovnává a jíž bere jako svůj vzor.

Kniha Zlín vydává dost specifické knížky, myslím, že každé nakladatelství je něčím specifické. A od Zlína mě Gangsterova přítelkyně dost zaujala. Navíc to nebylo dlouhé a já chtěla nějakou kratší oddechovku, tak jsem do ní šla. Jen jsem asi anotaci četla nějak delší dobu od čtení knížky, nebo nevím, ale úplně jsem zapomněla, že Gangsterova přítelkyně je o přítelkyni gangstera. 

A protože jsem nikdy nic takového nečetla / neviděla, vůbec mi zpočátku nedocházely připomínky a porovnávání na téma filmu Mafie, hlavní hrdinka mluví prostě o nějaké Karen a Henrym a já čekám, že to třeba pochopím časem. A až časem si přečtu (znovu) anotaci a pochopím, že jde o film, který neznám, což mě trochu mrzí, určitě by moje požitky z knížky byly větší / lepší, kdybych měla s čím porovnat a pochopila hned, co tím chce autorka říci.

Na to, že se v díle vlastně naprosto nic neděje, se hodně dobře čte. Celé je to o tom, že jsme s gangsterovou přítelkyní v době, kdy on je pryč a ona na něj čeká. Dozvíme se, hodně detailně, co se jí honí hlavou, jak tráví čas, jaké jsou "podmínky" jejich vztahu. Přemýšlí, proč s ním je, proč on s ní je, jestli by ho dokázala opustit, jestli by on opustil ji, co když ho chytí, co bude s ní, co bude s ním, co děti, mít děti nebo nemít děti? A závěrem se dočkáme megapařby s ostatními přítelkyněmi gangsterů, na způsob sex drogy a rocknroll, aby se navzájem odreagovaly ve své samotě a trápení, jenže to vypadá, že cílem je spíš si nazvájem ublížit, než pomoci. 

Já tedy s nikým takovým nikdy nechodila, a nevím, jestli kromě amerických filmů někdy někdo chodil, ale je tu spoustu věcí k přemýšlení, co by vás normálně nenapadly, ale pak, když si o tom přečtete, si říkáte, že je to přece logické a wau, nemá to holka jednoduché. Proč jí o akcích nic neříká? Přece aby ji ochránil, kdyby ji vyslýchali. Proč mluví v zástěrkách? Jasně, štěnice.

Celou dobu (kdy hlavní postava desetkrát za den uklidí dům, jen aby nemusela přemýšlet o tom, co asi její drahý momentálně dělá (vraždí? krade? zabíjí?) nebo co někdo dělá jemu (žije? je zraněný? kde je? kdy se vrátí?)) se nám dostane hodně příležitostí přemýšlet o lásce a vztazích obecně, dokonce jsem si vypsala i několik myšlenek, co mě hodně zaujaly a chystám se to probrat s kamarádkami. 

Pod povrchem celého příběhu cítíme zlost, napětí a nějakou nevyhnutelnou katastrofu, i když dějově je dosavadní nejakčnější záležitostí koupání bez plavek, a tahle disproporce člověka nutí číst dál a dál, aby se na poslední straně dozvěděl, jak to s našimi aktéry dopadne.

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) O knize jsem zaslechla nedávno a hned mě zaujala. Námět je podle mě velmi zajímavý, představuje to pro mě kombinaci mého oblíbeného Kmotra a poněkud filozofičtějšího zamyšlení nad láskou jako takovou... Zkrátka, určitě si ji budu chtít časem přečíst a udělat si vlastní názor :) Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, taky jsem četla. Viz film - ne Mafie, ale Mafiáni/Gangsters. Film od Martina Scorceseho, to je přece klasika s De Nirem. Je asi taky podle knížky, protože ona tam má detaily, co v tom filmu ani nejsou. Film každopádně stojí za zkouknutí a knížka za přečtení.

    OdpovědětVymazat