neděle 13. září 2015

RC: RUDÝ KAPITÁN - BLOGTOUR DOMINIKA DÁNA

Rudý kapitán
Dominik Dán

Nakladatel: Slovart
Rok a měsíc vydání: 2015/09
Počet stran: 400

Anotace: Při rekonstrukci starého hřbitova objevili dělníci v jedné z rakví lebku, do níž byl vražen velký hřeb. Bylo jasné, že nebožtík zemřel násilnou smrtí. Na místo hrůzného nálezu byli přivolání detektivové z oddělení vražd - začínající Richard Krauz a zkušený Eduard Burger. Kolotoč vyšetřování se roztočil. Detektivové záhy zjišťují, že nebožtíkem je bývalý kostelník z kostela svaté Barbory. Vyšetřování však probíhá k nelibosti všech - vyšších míst i církve samé. Proč? Krauz s Burgerem i přesto pokračují v pátrání...

Tým Dominika Dána, nejúspěšnějšího spisovatele Slovenska, mě kontaktoval, zda-li bych se chtěla účastnit, spolu s pár dalšími vybranými, jejich blogtour ke knize Rudý kapitán. Protože jsem od DD již dvě knihy knihy četla a líbily se mi, na nabídku jsem kývla. A tak jsme tady. Akce trvá od 1.9. do 15.9., kdy u mě (a ostatních) najdete 6 článků na různá témata. Nebude chybět ani soutěž o dva výtisky Rudého kapitána, tak zůstaňte naladěni! :)

Dnes vám přináším recenzi. Pojďme na to.

Kolikrát si říkám, jestli má co autor, to svůj styl psaní. A u Dána jsem ve velkém rozporu. Každá knížka je úplně jiná, tedy z těch, co jsem četla. V Bestii bylo hodně krve a nechutností, Básník byl poetický ale taky trochu krvavý, zato dost promyšlený a detailně rozehraný. Rudý kapitán se mi líbil asi nejvíc. Krev tam sice není téměř žádná, odporností v živém přenosu se člověk moc nedočká, ale co se příběhu týká, detailů, skládačky, co do sebe zapadne, naprostá bomba.

V tomto díle hraje prim detektiv Krauz. V ostatních se hodně pohyboval i kolega Burger, tady je chudák často indisponován (však pochopíte) a tak toho většina padla na Ríšu. Toho chlapa prostě musíte mít rádi, je to sympaťák na všechny ohledy. Jasně, má i svoje chyby, ale v těch důležitých věcech, kdy o něco jde, mu není rovno. Navíc byste jen těžko pohledali většího vtipálka. A co víc, opět tím, že je to knížka originálem ze Slovenska, jsou to nám hodně blízké a pochopitelné situace, slovní hříčky a historické souvislosti. Skoro je mi líto překladů do cizích jazyků, protože takoví čtenáři z Ameriky ty naše  - STB, slivovice, pivo apod. nemůžou vůbec brát vážně. 

Přemýšlím, jestli pointou být trochu zklamaná nebo neuvěřitelně potěšená, to jsem se ještě nerozhodla. Každopádně sbírání drobečků z chleba a lovení historie skrz celé Česko-Slovensko až do dob Ježíše Krista naprosto výborné. Trochu mě udivuje, že jestli jsou Dánovky inspirovány skutečností, tak kde vzal tohle. Budu se muset podívat do knížek a zjistit, na kterém šprochu mě čeká pravdy trochu, protože zaujalo mě značně.

Možná bych vytkla název, nehodí se mi k tomu, čekala bych, že se to celé točí kolem Rudého kapitána, což netočí, i když ... Částečně ... Podle názvu Bestie a Básník ... Vycházeli bychom z ... Takže ... Dobře, beru zpět. Přečtěte si to a pak mi řekněte, jestli byste to pojmenovali jinak. Dominik Dán mě opět rozhodně nezklamal, naopak musím říct, že s každou další jeho knihou, co se ke mě dostane, tomuhle autorovi přicházím na chuť víc a víc.

Jestli vás knížka zaujala, nezapomeňte, že o dva kousky ještě pár dnů soutěžíme!

Žádné komentáře:

Okomentovat