čtvrtek 14. května 2015

RC: VRANÍ DÍVKA, HLADOVÝ OHEŇ - MINIRECENZE

Mám tu pár knížek, které jsem sice přečetla, ale nikdy se na ně nedostalo s recenzí. Většinou proto, že bylo moc práce, moc školy, moc druhé školy, nemoc nebo psací blok. Protože si ale dávám stranou přečtené knížky a ty co zrecenzuji putují do knihovny a ty co ještě čekají zůstávají na kupičce, rozhodla jsem se hromádku trochu zredukovat, protože už je tak vysoká, že mi dokonce jednou v průvanu celá spadla. Tak pojďme na to.


Vraní dívka
Erik Axl Sund


Nakladatel: Knižní klub
Série: Vraní dívka (1.díl ze 3)
Rok a měsíc vydání: 2014/03
Počet stran: 328

Anotace: Jak velkému utrpení dokáže člověk čelit nebo vystavit jiné, než sám přestane být lidskou bytostí a změní se v netvora? Jak může zklamání ovlivnit duši, osud, život? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová léčí dva klienty s příznaky mnohočetné poruchy osobnosti, dětského vojáka ze Sierry Leone a ženu s hlubokými traumaty z minulosti. Nikdo jim nenaslouchá. Kromě Sofie… Komisařka Jeanette Kihlbergová vyšetřuje případ mrtvého chlapce, jehož tělo nese známky mučení. Nikdo ho nepostrádá. Kromě Jeanette… Temný severský psychothriller jen pro silné povahy.

Hladový oheň
Erik Axl Sund

Nakladatel: Knižní klub
Série: Vraní dívka (2.díl ze 3)
Rok a měsíc vydání: 2014/11
Počet stran: 360

Anotace: Kriminální komisařka Jeanette Kihlbergová neustává v pátrání po tom, kdo bizarním a zároveň drastickým způsobem zabíjí přistěhovalecké chlapce. Náhle však dojde k brutální rituální vraždě úspěšného obchodníka. Mnohé okolnosti ukazují na to, že jde o pomstu. Ale za co? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová, která se mezitím stala Jeanettinou partnerkou, neoficiálně sestavuje profil pachatele. Zároveň se snaží najít cestu ke svému skutečnému já, které ji fascinuje i děsí. Stopy vyšetřovaných zločinů a minulosti Victorie Bergmanové vedou k elitní internátní škole, do Dánska i na mrazivý sever – šokující, nečekané rozuzlení se začíná rýsovat…

Když vyšla Vraní dívka, hned jsem tu knížku zaznamela. Už je to hodně dlouho a já se "srabácky" přiznám, že jak bylo na přebalu napsáno "jen pro silné povahy", že jsem vycouvala a neměla na ní odvahu. Pak po letech jsem se k ní dostala, měla jsem chuť na něco hodně nechutného a s tou myšlenkou jsem se do ní pouštěla. A byla jsem zklamaná. Ne tedy knihou ale tím, že míra odpornosti nebyla taková, jakou slibovali a že jsem to mohla číst už dávno předtím. Jasně, vraždy dětí nejsou žádná krása, ale to víme už z anotace a když je tohle to jediné drsné na tom, tak jsem nemusela rok čekat.

V knize je hodně psychologie a psychiatrie, což je moje oblíbená parketa, tak to jsem si hodně užila. Na druhou stranu to bylo občas až moc. Věřím, že to má dokreslit příběh a atmosféru, že to bylo záměrně, ale já už se pak občas ztrácela a zapomínala hledat drobnosti, kterých jsem si, předpokládám, měla všimnout, bylo na ně odkazováno apod.

Nejdříve jsem nevěděla, že to psali dva lidé a pak jsem přemýšlela, jestli je to na tom nějak znát. Byla jsem na autogramiádě a hoši říkali, že jeden napsal část, druhý mu ji přepsal, vrátil to prvnímu a ten zase něco. To na tom určitě poznat není, jsou to kluci šikovný. Dvojka byla trochu slabší, než jednička, četla se mi i pomaleji. Hodně vysoce hodnotím obálky, prý to kreslil "Švédský Lada", což je docela paradox, vzhledem k zaměření díla, ale udělali to naschvál, tak proč ne.

Znáte tuto autorskou dvojici a četli jste knížky? Myslíte, že jsou tak drsné, jak se o nich říká nebo jste čekali víc? Povídejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat