čtvrtek 9. srpna 2018

RC: ÚDOLÍ MRTVÝCH

Údolie mrtvych
Tim Weaver

Vydavateľstvo: Mystery Press
Rok vydania: 2018
Počet strán: 496

Anotácia: Asi by len málokto čakal, že sedemnásť ročná Megan Carverová – ambiciózna jednotkárka a vzorné dievča zo šťastnej rodiny – utečie z domova. A napriek tomu, je už cez pol roka nezvestná.

Súkromný vyšetrovateľ David Raker, ktorý sa špecializuje na pátranie po nezvestných osobách, pocítil stratu blízkeho človeka na vlastnej koži. A taktiež dobre pozná pochmúrny svet stratených ľudí. Preto, keď si ho rodičia Megan najmú, chápe ich bolesť. Zároveň ale vie, že tie najtemnejšie tajomnstvá bývajú pochované veľmi hlboko. A Meganine tajomstvá by ho mohli stáť aj život.

Raker rozplieta nitky celej záhady a postupne zisťuje, že stojí tvárou v tvár obrovskej lži. Meganini blízki sú mŕtvi. Ostatní sa boja prehovoriť. A celé toto spiknutie mlčanlivosti ho nakoniec zavedie až k lesu na okraji mesta. Miesto s desivou minulosťou – bývalému lovisku brutálneho, zvráteného sériového vraha, ktoré starousadlíci nazývajú Údolím mŕtvych...


David Raker, chlapík, ktorý nesie v sebe veľa bolesti a strát z minulosti, zanechal novinárčinu a venuje sa prípadom stratených ľudí. Chce ľudom dávať odpovede na otázky, čo sa stalo s ich blízkymi. Jedného dňa ho oslovia dobre finančne situovaní, ale za to zúfalí rodičia sedemnásťročnej premiantky, ktorá nemala problémy so správaním, naopak bola ukážkovým tínedžerom. Je to už pol roka, čo zmizla Megan bez stopy, policajné vyšetrovanie zastalo na mŕtvom bode, aspoň tak sa to zúfalým rodičom zdá. Pol roka je dlhá doba, to zo svojej dlhoročnej praxe David Raker veľmi dobre vie, no on je za každú cenu odhodlaný nájsť keď nie Megan živú, tak aspoň odpovede, čo sa jej stalo.

David sa najprv nevie chytiť žiadnej stopy, polícia prešla asi všetko. A tak, keď prechádza znova všetky stopy, nájde pár opomenutých vecí...vynechala ich polícia zámerne, alebo z nedostatku dôslednosti? Postupné pátrania zavedie Davida k širším súvislostiam pretkanými situáciou nie len v meste, ale dokonca v celom štáte...kam až siaha jedno na pohľad „obyčajné“ zmiznutie dievčaťa, ako súvisí s ďalšími zmiznutiami žien, s nepodareným policajným zásahom, pri ktorom zomreli dvaja policajti....a prečo má zmiznutie žien toľko podobností so sériovým vrahom, ktorý unášal a zabíjal ženy viac ako pred sto rokmi? Na čom vlastne polícii záleží...na živote jednotlivca, alebo na „väčšom úlovku“, čím sa heslo „pomáhať a chrániť“ delí na dve kategórie.....na menej dôležité a viac dôležité?

Kniha mala perfektný rozbeh...načrtla veľmi dobrú zápletku, zvlášť, keď skombinovala vyčínanie sériového vraha, pretože únosy vykazovali rovnaké znaky a vzorce správania vraha, ktorý v meste vyčínal pred viac ako sto rokmi. O to zaujímavejšie bolo, že polícia bola do tohto všetkého zapletená viac, ako iba v rovine vyšetrovania.... ALE. Jedno veľké ale. Koniec, si zaslúžil toho oveľa viac... na to že kniha mala skoro 500 strán, a vzhľadom na zápletku, som naozaj čakala, že sa autor vyhrá s psychologickým pozadím a motiváciou únoscu... a tu sa tomu venovala tak jedna veta. A že bolo toho toľko, čoho sa dalo chytiť a rozobrať, aby sa čitateľovi dostala kniha a hlavne únosca rovno pod kožu. Umocnilo by to pointu, na ktorej bola kniha stavaná. A že bola dobre stavaná, v každej rovine rozprávania, v každej rovine príbehov, ktoré prebiehali na poli vyšetrovania Meganinho zmiznutia. Škoda toho konca.... verila som že autor tých posledných 60 strán venuje únoscovi a my sa po tom, čo dočítame knihu, budeme báť dôverovať tomu sympatickému chlapcovi od vedľa, budeme sa báť ísť večer von a neodvážime sa ísť na prechádzku so psom do lesa.....

Bára

3 komentáře:

  1. Na túto knihu sa už dlhšie teším 😊 škoda toho konca, ako píšeš, ale užijem si týmpádom tých prvých 440 strán 😊

    OdpovědětVymazat
  2. Je veľká škoda, že vo väčšine podobných thrilerov sa autor nevyhrá s psychologickým profilom a motívom páchateľa, tento aspekt som si už všimla vo viacerých thrileroch a je to veľká škoda, že pri takom rozsahu knihy autor nevenuje tomu pár strán. Ale podľa recenzie to vyzerá byť ako ďalší skvelý knižný tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem za tip, práve som hľadala niečo z tohto žánru. Dám knihe šancu, aj napriek tomu ALE :)

    OdpovědětVymazat