pondělí 20. července 2015

RC: BABIČKA POZDRAVUJE A OMLOUVÁ SE

Babička pozdravuje 
a omlouvá se
Backman Fredrik


Nakladatel: Host
Rok a měsíc vydání: 2015/06
Počet stran: 424

Anotace: Zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie. Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyzrálá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá. Elsa je jiná než ostatní. Kromě babičky nemá žádné další kamarády, ale to jí nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou. Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se Elsa musí vydat úplně sama. Má doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že babička pozdravuje a omlouvá se. Netuší, že přitom drží v rukou klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v babiččině pohádkové říši odehrálo. Román Babička pozdravuje a omlouvá se je psaný se stejnou lehkostí jako Backmanův Muž jménem Ove, dokáže čtenáře vtáhnout do děje a zároveň ho pobavit i dojmout. 

Od tohoto autora u nás vyšla už knížka Muž jménem Ove, hodně z vás ji určitě zná a četlo ji. A protože jsem na ni slyšela chválu a to i od lidí, kteří normálně vše kritizují, když vyšlo další dílo, Babička, neváhala jsem a pustila se do ní.

Hned na začátku knihy babička umře, tak si říkám, jestli nezvolili špatný název. Ale ne, babička s námi skrz vyprávění hlavní hrdinky Elsy zůstává až do konce. Elsa je osmiletá holčička a je jiná než ostatní. Nemá kamarády a její jedinou kamarádkou byla právě babička. A řeknu vám, takovou babičku jste asi nikdo neměl. Je naprosto nebabičkovská. A s vnučkou měla naprosto nádherný vztah, o kterém se celou dobu dozvídáme ze střípků vyprávění. Ale ani ona nebyla dokonalá, jak se nám zpočátku jeví. Objevujeme hříchy jejího mládí a záleží na vás, jestli jí je na konci knihy odpustíte.

Elsu jsem si zamilovala. Ta holka musí být sympatická každému knihomolovi a naopak, mudlům se určitě líbit nebude. A o mudlech nemluvím jen tak náhodou, celá kniha je protkána historkami z Harryho Pottera. A kolikrát to autor použije (skrze Elsu) vážně vtipně, až jsem se musela usmát. To je další, co knize nechybí a moc se mi líbilo. Vtipnost, ironie, sarkasmus. A hodně dobře použité.

Co mi naprosto nesedlo jsou vložené jakože vymyšlené pohádky od babičky pro vnučku. Přišlo mi to jako naprostá snůška nesmyslů (i když věřím, že se najsou čtenáři, kteří tohle na tom budou zbožňovat) a přiznám se, že to dělám naprosto minimálně, ale nakonec jsem je přeskakovala. Jen jsem je přejela očima, jestli pořád řeší Miamas a šla dál. A nechybělo mi to. 

Ač se příběh jeví původně jako jednoduchý a předvídatelný, počkejte si, čtěte dál a dostanete moc hezky propracované jednotlivé charaktery, i s jejich životními příběhy, které kolikrát stojí vážně za to. Každý je jiný a jinak svůj, skrze naší vypravěčku se s každým postupně seznámíme a jeho dílek zapadne do vysvětlení pointy toho, o co vlastně babičce celou dobu šlo. A o co? No přece chtěla všechny pozdravit a omluvit se.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum, kde můžete knihu zakoupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat