pátek 24. února 2017

RC: DOBŘÍ SOUSEDÉ

Dobří sousedé
Bannerová A. J.


Nakladatel: Kniha Zlín
Počet stran: 248

Anotace: Psychologický thriller, který navždy změní pohled na lidi, jež jsou vám nejblíže Shadow Cove je městečko, ve kterém by snad chtěl žít každý – má malebné uličky, obklopují ho husté lesy a žijí v něm dobří sousedé. To si alespoň myslí spisovatelka Sarah, když se sem přistěhuje za svým čerstvým novomanželem, doktorem Johnnym McDonaldem. A pak ji jednoho říjnového večera, když je Johnny zrovna pryč, připraví náhlá tragédie o veškeré štěstí. Otřesení a zdrcení manželé se za pomoci sousedů snaží vybudovat si nový život. Když Sarah pátrá po střípcích jejich minulého života, odhalí šokující tajemství, které ji přiměje pochybovat o všem, co dosud považovala za neotřesitelné základy svého života – o svých sousedech, přátelích, a dokonce i o svém manželství. S každým dalším odhalením se Sarah musí znovu a znovu ptát sama sebe, jestli dokáže rozeznat pravdu od lži a jestli vůbec může doopravdy poznat ty, které miluje.

Kniha sice neslibuje anotací žádný extra zážitek, ve smyslu něco výjimečného, ale přece jen, hlodá červíček, co za pointu autorka vymyslí, jestli se bude držet při zemi a nebo to vezme jako něco velkého. Navíc nejde o žádnou bichli, takže jako napínavější oddechovka super volba. Tak jo, do toho musím jít.

Obálka vypadá trochu strašidelně. A vlastně se k dílu ani moc nehodí. Vypadá to jako dveře do státní věznice. Přitom příběh se odehrává na předměstí. Zámky na dveřích naopak nikdo nemá, skoro nikdo nezamyká, všichni znají své sousedy (a jejich sousedy a jejich ... naprosto všechny známé). Lidi si takzvaně koukají do talířů, pořádají páteční grilovačky a děti na zahradě zatím popíjí bublinkatou limču z orosené sklenice. Takový ten poklid, dovedete si to představit, že jo.

Jenže hned zkraje přijde tragédie a hlavní hrdinka se s ní musí vyrovnat. Není to jednoduché, ale je celkem rozhodnutá to zvládnout. Kdyby jí však někdo neustále neházel klacky pod nohy a neztěžoval jí cokoli, do čeho se pustí. Nebo si to dělá sama? Celou dobu je něco pod povrchem a nevíme, jestli ona začíná bláznit, my blázníme, jestli se to vážně děje nebo má/me jen bujnou fantazii. A to je na tom to napínavé, musíte číst dál, protože víte, že se něco stane. Přece jen, kdyby se nic nestalo, nevyjde o tom knížka, hmm.

A tak spolu s naší postavou spřádáme konspirační teorie, samozřejmě jiné než ona, protože kdyby to bylo tak jasné, tak to není žádná sranda přece. A pak se to blíží, blíží a vy pořád nevíte, ale knížka už sakra bude končit, tak kdo je ta černá duše?

Přečtěte a uvidíte ;)

2 komentáře:

  1. Ani nevím, jestli jsem knihu už zaregistrovala, nicméně mě teď u tebe docela zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu si dělám zálusk. Někde na internetech na mě vykoukla v nabídce předprodeje a zněla docela slibně. Takže moc děkuji za recenzi. Jsem rozhodnuta pro :)

    OdpovědětVymazat