čtvrtek 9. června 2016

RC: FAKTOR CHURCHILL

Faktor Churchill - Muž, který psal dějiny
Boris Johnson

Nakladatel: Kniha Zlín
Rok a měsíc vydání: 2016/06
Počet stran: 400

Anotace: V životopise Winstona Churchilla podává autor se svým charakteristickým vtipem a pronikavostí podobiznu premiéra, který nebojácně vedl svůj národ do boje, přestože nenáviděl válku a pohrdal politiky postrádajícími zkušenost s jejími hrůzami; muže potýkajícího se s depresemi a šišláním, který se přesto vypracoval na jednoho z největších řečníků všech dob a nejproslulejšího žurnalistu své éry; politika, který se díky své otevřenosti novým myšlenkám stal průkopníkem v oblasti zdravotnictví, školství i sociálního zabezpečení, aniž by se přitom zřekl vrozené politické nekorektnosti; a především neohroženého, vynalézavého, odhodlaného velikána, jehož existence je nejlepším argumentem proti názoru, že sebevětší osobnost nemůže zvrátit běh dějin.

Než jsem si vzala do parády tuhle knížku, předcházelo tomu docela dost přemýšlení. Životopisy jako takové moc ráda nemám a nečtu. Beletrizované životopisy ale ráda mám nebo životopisy, které, jako tento v anotaci, slibuje, že to bude vážně něco. Za další, politice skoro nerozumím, takže jsem se docela bála, jak to bude pojaté. No nakonec jsem do toho šla a nelituji.

Churchilla znám, tedy znala jsem, jen tak hodně povrchově. Jméno, Anglie a politik, nic moc. Tato kniha nám ale slibuje, že se dozvíme, jak se z koktavého, šišlavého, psychicky narušeného "joudy" stal velikán první třídy. A to se vyplatí číst! První kapitoly, se přiznám, že jsem to málem vzdala. To bylo Hitler sem, Hitler tam, válka sem, válka tam, skoro abych si ke čtení vzala encyklopedii. Ale vydržela jsem a dočkala jsem se i neválečných témat, jak si namlouval svou ženu apod. 

Doufala jsem, že se dozvím informace typu jak se stát úspěšným řečníkem, jak se vyrovnat s depresemi, jak nebýt "joudou" a nejdřív jsem byla zklamaná, že to tam není napsáno bod 1 bod 2 a jedeme. Když jsem se ale zamyslela, všechno to tam najdu. Jak se stát čteným novinářem? Není problém, dozvíte se. Ani s tou politikou to nebylo nakonec tak horké. Jasně, toto téma se tam vyskytuje, přece jen, to bylo to, v čem vynikal, ale není to jak přenosy na ČT24 od nás ze vlády, nebojte se. 

Musela jsem si Churchilla kolikrát googlit a zjišťovat, jestli to, co se píše, jen pravda. Je hodně podávaný jako že by nám bez něj netekla voda a nešel dýchat vzduch, ale konec konců, tenhle chlápek byl vážně něco. Málo kdo dokázal a dokáže tolik, jako on a málo kdo se tomu vůbec přiblíží. Každopádně trochu s nadhledem se to brát asi musí, když je kniha o někom je asi jasné, že mu bude pochlebováno na každé druhé straně. To ale není asi správné vyjádření, protože autor mu ne jen pochlebuje, naopak, popíše nám ho v celé jeho kráse, nevrlého, nepříjemného, vlastně vcelku nesnesitelného. 

Toto dílo určitě není lehké počtení po nedělním obědu. Já sama se přiznám, že mám v plánu přečíst si to celé ještě jednou, s bločkem v ruce, a dělat si poznámky, protože věřím, že když se čte pozorně, může nám toho Churchill i dnes hodně předat.

5 komentářů:

  1. No jsme na tom 9odobne, co se zivotopisu tyce. Ale 4ohle vypada dobre :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že jméno Churchill znám, ale nikdy jsem se moc nezajímala o jeho životopis. Ostatně politikaření úplně není můj šálek kávy, ale toto vypadá vážně dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Životopisy bohužel nejsou můj oblíbený žánr :D

    OdpovědětVymazat
  4. Přemýšlela jsem jestli do knihy jít a po tvé recenzi rozhodně nebudu váhat! Děkuju moc za krásnou recenzi! :)

    OdpovědětVymazat