neděle 10. února 2019

RC: UČITEĽ

UČITEĽ
Lee Matthew Goldberg

Vydavateľstvo: XYZ
Rok vydania: 2018
Počet strán: 344

Anotácia: Kylovi Broderovi sa podarilo dosiahnuť životný sen a stal sa redaktorom vo významnom vydavateľstve. Keď sa s ním spojí jeho obľúbený profesor William Lensing, Kyle ani nemôže byť šťastnejší, najmä keď sa mu William zmieni, že píše román. Predstava, že sa stane redaktorom svojho učiteľa, preňho znamená splnený sen. No Williamov rukopis je najzvrátenejší príbeh, aký Kyle v živote čítal. Keď román zdvorilo odmietne, William sa stane posadnutým, vyhráža sa, že zničí Kylovi kariéru, vzťah s jeho dievčaťom, dokonca i život. Keď sa Kyle zahĺbi do psychopatického diela, začne mu pripomínať vychladnutý prípad z jeho univerzitného mesta.



Kyle je človek, ktorý sa vo svojom živote všemožne snažil niečo dosiahnuť, prekročiť svoj vlastný tieň, ktorý odrážal viac, než len jeho samého kráčajúc životom, ale aj jeho nie úplne ideálnu mladosť a temné začiatky jeho štúdia. Počas vysokej školy našiel oporu vo svojom profesorovi, ktorý bol jeho záchrancom, priateľom a otcom, no po škole, vo víre hektického života, sa ich cesty rozišli. Kyle sa so všetkých síl snaží pracovať na svojej kariére, čo sa mu aj raketovou rýchlosťou podarí a stáva sa veľmi úspešným redaktorom, ani v päte ho však nenapadne, ako sa mu život skomplikuje. Po rokoch sa mu ozve jeho profesor s tým, aby si prečítal jeho rukopis, požiadavka na pohľad nevinná, ba až sľubne sa črtajúca, no len do momentu, kedy sa do profesorovho celoživotného diela začíta. Zrazu sa mu zjavia nie len spomienky, ktoré tak úspešne potláčal, ale aj pochybnosti o sebe samom. Ako lusknutím prsta začína prichádzať o všetko, a asi aj o rozum, pričom nikto na okolo nechce vidieť pravdu...ale akú pravdu, čo je vlastne pravda, zachráni nakoniec seba a svojich blízkych, alebo ich ponechá osudu šialenca?

Kniha mala veľmi dobrý rozbeh už od začiatku, čo vždy rada uvítam, pretože už v týchto momentoch viem, či ma kniha vtiahne do deja, alebo ju budem len prechádzať z čitateľskej povinnosti. Postava profesora bola perfektne vykreslená a gradovala pekne postupne od začiatku až po koniec. Čitateľ vie už od začiatku, že s profesorom nie je úplne niečo v poriadku, a v takomto tempe je držaný počas celého deja, čím neprichádza o moment rozuzlenia, pre niekoho možno očakávaný, no pre niekoho prekvapivý. Pre mňa čaro tejto knihy držal práve profesor a jeho sofistikovane a choro rozvíjajúca sa osobnosť, ktorá sa vám zažerie veľmi nenápadne a rýchlo pod kožu. Dajte si pozor, komu dovolíte vo svojom živote, aby vám bol oporou a mentorom, nie vždy to môže myslieť dobre.

Žádné komentáře:

Okomentovat