pondělí 10. září 2018

RC: ZA JASNÉ NOCI

Za jasné noci 
Elizabeth Haran

Život nalajnovaný od A až do Z. Na jedné straně to zní celkem lákavě – člověk by se nemusel obávat, že sám něco pokazí, věděl by, že někdo jeho kroky dávno promyslel a on jde pouze vyšlapanou cestičkou dál a dál. No, a teď se na to podívejme z té reálné a méně příjemné části – o všem by za nás někdo rozhodoval, na našich přáních a snech by vůbec nezáleželo. A vlastní názor? O tom bychom se mohli nechat jen zdát.



Hlavní hrdinka našeho příběhu se právě v takové otřesné situaci ocitá. Emily má sice vše, co by dívka v plnohodnotném životě měla mít – teplý domov, fungující rodinu a práci – ale v mezerách mezi těmito superlativami jsou střípky, které nikdo z kolemjdoucích jen tak neuvidí. Její život jí už dávno přestal připadat dokonalý, protože prostě není.

Má sice rodinu, která se zajímá o její blaho, ale možná to už trochu (víc) přehání. Starají se jí naprosto do všeho. Emily nemůže udělat samostatný krok, aniž by ho její blízcí schválili. Takový život v kleci by nikdo dlouho nevydržel. Jak se ale říká, všechnose dá vydržet do určité chvíle, kdy nastane zlom. Možná by se Emily snažila všechno přečkat ještě pár dalších let, kdyby už pohár její trpělivosti jednoho dne prostě nepřetekl.

Tou onou poslední kapkou bude její soukromý život a výběr partnera. Její rodina pro ni našla dokonalou partii, kterou zbožňují všichni..kromě Emily. (No, a to je u snoubenců celkem prekérní situace, že..) Rozhodne se tedy pro radikální krok. Už nebude něčí loutkou. Už si nenechá plánovat svůj vlastní život někým jiným.
Ne, udělá změnu!

Podle anotace vypadá kniha zajímavě a po přečtení prvních kapitol mě Emilyin příběh hodně zaujal. Mám ráda knihy, ve kterých je část věnovaná určitému hlubšímu tématu a část romantice, a právě to jsem nalezla zde.

Emily byla sympatická hrdinka, které jsem od prvních stránek fandila, aby se postavila na vlastní nohy a začala doopravdy žít. V průběhu děje bylo zajímavé sledovat určitý progres, který Emily udělala a celkově se podle toho měnil i spád příběhu. Díky tomu, že autorka k vyprávění nevyužila pouze pohled Emily, ale vložila i věci z docela jiné perspektivy, což bylo jen dobře.

Tato kniha pro mě byla opravdovým příjemným překvapením. Nalezneme zde zajímavý příběh zasazený do velmi dobře zvolené doby a okořeněný příjemnou hlavní hrdinkou i vedlejšími postavami.

Za jasné noci je velmi příjemná kniha na klidové čtení, kterou uvítá každá milovnice pohodových příběhů, které jí zpříjemní volné chvíle.

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Alpress.

Táňa

3 komentáře:

  1. Asi si tuto knihu vyzkouším číst za jasné noci... ��

    OdpovědětVymazat
  2. O knihe som ešte nepočula, ale navnadila si ma na ňu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojte všetci
    Opýtajte sa na váš úver teraz a dostanete rýchle potvrdenie a pevnú sadzbu. Naše úvery sú rýchle a bezpečné a veľmi malé úrokové sadzby.
    E-mail: sd.helen05@gmail.com
    Ďakujeme, že ste nás kontaktovali.

    OdpovědětVymazat