čtvrtek 9. srpna 2018

RC: SMRTKA

Smrtka
Neal Shusterman
Nakladatelství: YolI
Originální název: Scythe (2016)
Vydáno: 2018
Počet stran: 384

Anotace: Svět bez hladu, nemocí, válek, bídy. To vše se lidstvu povedlo. Zvítězilo dokonce i nad smrtí. Scythové jsou nyní jediní, kdo může ukončit jakýkoliv život a je jim přikázáno tak činit s cílem udržet objem populace pod kontrolou.


První část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“. Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.


O autorovi:

Neal Shusterman je autorem mnoha knih pro mládež včetně románů Everlost a Downsiders, za který byl nominován na dvanáct státních čtenářských cen a který byl vyhlášen nejlepší knihou pro mládež a tipem pro nerozhodné mladé čtenáře podle Americké knihovnické asociace (ALA). V roce 2015 získal National Book Award za literaturu pro děti a mládež. Píše také scénáře k filmům a televizním programům, jako jsou Animorphs a Husí kůže (Goosebumps). Neal je otcem čtyř dětí a žije v jižní Kalifornii.


Zdroj životopisu: http://www.databazeknih.cz


Obálka:


Už na první pohled se mi obálka zalíbila, avšak až na druhý pohled jsem si ji zamilovala. Velmi se mi líbí propracování kápě a kosi, kde lze spatřit obličej. Jsem vážně vděčná, že byla ponechána originální obálka a těším se na další díly, které také vypadají velmi dobře.


Originalita vymyšleného světa:


Myslím si, že je poněkud nereálné, že jednoho dne budeme vědět vše. Při přemýšlení nad touto otázkou mě dovedlo až k mystickým článkům na toto téma. Jedna z hlavních myšlenek je, že se staneme pouhou energií. To už mi přijde reálnější myšlenka této knihy.


V tomto světě neexistuje smrt. Pokud se Vám stane úraz, ať už padnete z mrakodrapu nebo Vás něco přejede, vždy Vás oživí. Proto byl vytvořen Cech smrtek, které zabraňují přelidnění. Samotné pomyšlení na Cech smrtek mě poněkud děsí. Určitě se mi tato myšlenka zdá lepší, než když víme přesně kdy zemřeme (např. Dokonalý pár), ale představa příchodu smrtky do mého bytu je krapet husinu tvořící.


Celkově se mi ale tento svět líbil, je částečně originální a určitě jsem velmi zvědavá co přinesou další díly.

Můj názor na děj:


Páni, páni, páni!!!!

Tahle kniha mě naprosto dostala na kolena. Již jsem četla od autora knihu Bez šance, ale nejsem její fanoušek, tudíž jsem Smrtku mírně přehlížela, ale po všech recenzích pějící ódy na Smrtku, jsem věděla, že si ji přečíst musím, ať už se skoro nulovým očekáváním.

Příběh je velmi čtivý, nepustí Vás a dokáže vtáhnout do děje a nepustí ani po dočtení poslední strany, která Vás naláká na další díl. Neale, pohni, prosím!

Obě dvě postavy, Citra a Rowan, jsou zajímavé a skoro hned jsem si je oblíbila. Ani jedna postava není bez chyby, což se mi líbilo. Jejich vztah sice podle mě byl takový nedodělaný, ale lehko uvěřitelný. Tudíž nečekejte žádné klišé.

Kniha obsahuje řadu zápletek, ať už ty, které jsou snadno prokouknutelné, ale hned na to se vynoří další, která vše obrátí o 180° a Vy se nestačíte divit. A zaručeně Vás vždy zaskočí.

Smrtka je svým tématem (pro mě 100%) nová a neokoukaná. Určitě si nebudete říkat: „To mi něco připomíná.“ Určitě se vymyká a já ji vřele doporučuji.

Pája

1 komentář: