pondělí 3. října 2016

RC: VIRÁL

Virál
Helen FitzGeraldová

Nakladatel: Kniha Zlín
Datum vydání: 30. 09. 2016
Žánr: Krimi a thrillery
Počet stran: 255

Anotace: Lea a její adoptivní sestra Su jsou skoro stejně staré, ale odmalička představují naprosté protiklady: zatímco Lea je rebelka a prudká povaha, Su je vzorná dcera a příkladná studentka. Když se společně vydají na Mallorcu do prázdninového rezortu Magaluf, který je proslulý svými kluby a nevázaným nočním životem, má jejich matka Ruth starost především o Leu. Z výletu se ale nevrátí Su. Ta je na útěku, skrývá se, pronásledována strachem a výčitkami svědomí. Existuje video, na kterém je zachycena, jak v nočním klubu v opilosti provozuje sex hned s několika muži. A tohle video se nezadržitelně šíří po internetu. Ruth, matka obou dívek a úspěšná glasgowská soudkyně, zuří. Jak se něco takového vůbec mohlo stát? Jakou roli v celé věci sehrála Lea? Jak potrestat muže, kteří využili situace a Su takhle zneuctili? A dokáže svou milovanou dceru dostat zpátky domů, i když se Su brání jakémukoliv kontaktu a zametá za sebou stopy?
Virál mě zaujal především díky názvu, čekala jsem, co se pod virálem skrývá za pointu. V dnešní době sociálních sítí a sdílení všeho možného je prostě toto téma zajímavé, oblíbené a má hodně potenciálu na dobrý příběh, především když už díky anotaci víme, že tenhle virál se bude šířit masově.

Hlavní hrdinka Su mi byla sympatické od začátku. Tedy jasně, ten sex na veřejnosti s několika muži mi moc sympatický nebyl, ale když se jí podíváme do hlavy a zjistíme, kdo je, jaká je a co za tím stálo, je to hned fajnovější holka. Ostatně, neměla to vždy v životě lehké a náhody a nehody se prostě dějí, být ve špatnou dobu na špatném místě ve špatné situaci a šup, virál co člověku zkazí život je na světě.

Jak už jsem psala, v dnešní době sociálních sítí se něco podobného může stát vlastně komukoliv z nás. Je to tedy takový návod, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat. Ne že by kniha byl návod, ale při čtení se můžeme inspirovat a přemýšlet, co by kdyby jak by. Je pravda, že tady se kazí, co může, autorka naši hlavní postavu nešetří, ani její rodinu, a ukazuje nám, jak taková situace může postihnout nejen nás, ale to co znamená pro naše nejbližší okolí.

Co mi úplně ne sedělo, jsou faktické údaje. Nevím, jak ve Skotsku, ale počet shlédnutí a počet odběratelů, který je tam uveden, u nás má každá druhá lepší youtuberka. Možná je to ukliknutí překladatele, možná si HFG neudělala před psaním průzkum, možná jsem já ta, kdo je mimo, ale spíš to bude jinou kulturou a jiným zázemím příběhu. Kdyby se to odehrávalo v Americe, asi by tam muselo být o pár nul víc, kdyby v Indii, asi o pár míň (i když to bych kecala, o youtube na východě vím houby).

Není to dlouhé, není tam vlastně ani moc zásadní thrillerové akce, ale četlo se mi to dost dobře, na každé stránce se něco děje, ale oproti jiným knihám něco reálného a jednoduše představitelného pro čtenáře, v podstatě obyčejný život obyčejného hrdiny (pominu-li ten průser s pornovideem) a to je prostě čitelné a prostě oblíbené.

2 komentáře:

  1. Líbí se barevná obálka! I anotace zní fajn :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knihu mám zájem delší dobu a přemýšlím o ní v podobě e-knihy. Jinak obálka je za mě paráda, anotace také a tvoje recenze ještě více.
    Katy :)

    OdpovědětVymazat