středa 29. června 2016

RC: KYBERSEX, ARESTON, SRDCE LEDU

Kybersex
Přemysl Krejčík

Nakladatel: Epocha
Edice: Pevnost
Rok a měsíc vydání: 2016/05
Počet stran: 200

Anotace: Představte si svět, ve kterém se člověk po dosažení dospělosti změní ve zvíře. Nebo jiný, kde každý vlastní dvě těla. A další, kde si můžete na černém trhu koupit vzpomínky po někom, kdo se jich zbavil. Co byste dělali, kdybyste na ulici viděli svoji vlastní mrtvolu? Na kterou stranu byste se postavili ve světě, který zešílí pod náporem nových náboženství i vědeckých teorií, když se na noční obloze začnou objevovat podivné úkazy? Patnáct povídek odehrávajících se na pozadí alternativní reality, často s prvky dystopie nebo s pseudo-historie, kde hlavní roli hraje jedinec a jeho boj se zavedenými pořádky... nebo naopak snaha se přizpůsobit a zapadnout.

Areston
Josef Pecinovský

Nakladatel: Epocha
Edice: Pevnost
Série: Areston (1.díl)
Rok a měsíc vydání: 2016/05
Počet stran: 336

Anotace: Nejnovější román klasika české sci-fi je strhujícím dobrodružstvím z nelidského vesmírného vězení, kde přežijí jen ti nejsilnější a nejodhodlanější! Jednou za osm let se k Zemi přiblíží Areston – podivuhodné umělé těleso o průměru jednoho kilometru s podmínkami vhodnými pro život člověka. Ovšem objekt se nestal předmětem vědeckého bádání, ani výzvou dobrodruhům. Stal se nejtvrdším vězením sluneční soustavy. Nyní mu vládnou drsné zákony silnějšího. Otrokářství, násilí a znevážení jakékoliv lidskosti, to vše je na denním pořádku. Ovšem Terstegen, odsouzený k pobytu za protivení se mocným, se se stávajícím řádem nehodlá smířit. Ví, že má jen dvě možnosti – shrbit se a zradit vše, čemu kdy věřil, nebo vyzvat osud, stát se pánem Arestonu a odhalit všechna jeho tajemství…

Srdce ledu
David Šenk

Nakladatel: Epocha
Edice: Pevnost
Rok a měsíc vydání: 2015/04
Počet stran:  200

Anotace: Třetí sbírka povídek autora klasické sci-fi vás zavede k Poslednímu soudu, ukáže vám cestu paralelními světy a nechá napospas mimozemské invazi. Kromě toho budete moci navštívit poslední galaktický con, zúčastnit se projektu na probuzení Boha a po boku slavného detektiva, vychovaného mimozemšťany, sestoupit na povrch zapovězené planety. A pokud vám to stále ještě bude málo, dozvíte se pravdu o jednom světovém konfliktu.



KYBERSEX

Tato kniha mě tak mile překvapila, jako už nic dlouho ne. Měla jsem chuť na nějaké povídky, celkově mám povídky ráda, taková oddechovka do autobusu, kdy si za jízdu stihnete přečíst jednu a rovnou ji i ukončíte a nedeptáte se v práci, kdy se dozvíte zbytek. Tyto sci-fi povídky mě zaujaly podle anotace, slibovaly hodně širokou škálu zájmu, tak jsem byla zvědavá. Dost mě děsil název a do teď nechápu, proč se dílo jmenuje zrovna takhle. Jediné, co mě napadlo, jasně, sex prodává (Kyber sex je prostě a jednoduše název jedné z povídek, nic víc, nečekejte sci-fi porno), ale já jsem tomu kvůli názvu málem ani nedala šanci. Někdo, naopak, po tom půjde jen díky názvu a pak bude třeba zklamaný. Já byla každopádně nadšená. Od tohoto autora budu v budoucnu ještě hodně očekávat. Takových nápadů, to je naprosto neuvěřitelné! Skoro škoda, že jsou to jen povídky a že to nedovedl dál, z každého námětu by se dala napsat samotná kniha, ty pointy jsou vážně skvělé, nenašla jsem ani jednu, která by se mi vyloženě nelíbila - pár jsem brala neutrálně, ale velkou převahu jsem naprosto zbožňovala. Přemýšlím, že možná to kouzlo je v délce, že delší děj by se to rozplizlo a zkazilo, každopádně, když jsem dočetla, byla jsem dost naštvaná, že už je konec. 

ARESTON

Josef Pecinovský je můj oblíbenec už od série Plástve. Opět anotace, boží nápad. Vesmírné vězení bez kontroly a systému, který si obyvatelé museli vytvořit a vymyslet sami, aby tam ty "osmiletky" odsouzení zvládli. Miluji poznávání nových světů, jako to je v dystopiích, ale většinou jsem četla YA, takže jedna "dospělácká" byla u mě vyloženě už potřeba. Super super super. Nápady, pointy, zápletky. Ano ano ano. Trochu mě mrzelo, že chvílemi autor hodně časově přeskakoval, pár dní je na půl knížky a pak něco typu x let poté a jedeme dál, to moc ráda nemám. Závěr slibuje zajímavý druhý díl, takže tohle je něco, v čem budu určitě pokračovat.

SRDCE LEDU

Tuto knihu jsem si vzala po nadšení z Kybersexu, čekala jsem od ní něco podobného. Povídek tu není tolik, takže na prožití každé máme sice víc prostoru, víc poznáme hlavní postavy apod. Toto dílo mě ale nenadchlo. Dočetla jsem, nebylo to špatné, ale byl to spíš průměr, než wau. Povídky jsou takové "plošší", bez hlubší / akčnější / drsnější / větší / silnější / nenapadámědalšípřirovnáníalesnadchápetecochciříct pointy. 

Shrnutí? Kybersex must have! Areson ano ano ano. Srdce ledu mmmm nevím, znovu to asi číst nebudu.

8 komentářů:

  1. Musím říct, že to Kybersex vypadá vážně hodně dobře. Dost mě to tedy zaujalo :D Ten zbytek sice nevypadá špatně, ale perlička je rozhodně tedy Kybersex :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi normálně super-recenzent, když dokážeš do jednoho článku dát tři recenze, aniž by měl kilometr :D

    OdpovědětVymazat
  3. Kybersex ma zaujal... rada by som si ju prečítala.

    Lifestyle & beauty by Daniela

    OdpovědětVymazat
  4. super tipy :-) Kybersex mě docela zaujal.. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Zaujal mě Kybersex a Areston.... ale taky mám chut na povídky, tak uvidíme, kdy se k tomu dostanu. Díky za tipy! :)

    OdpovědětVymazat