pondělí 30. května 2016

RC: TOUHY DŽENDEHO DŽONGY

Touhy Džendeho Džongy
Imbolo Mbue

Nakladatel: Kniha Zlín
Rok a měsíc vydání: 2016/05
Počet stran: 408

Anotace: Džende Džonga emigroval z Kamerunu do New Yorku, aby zajistil sobě, své ženě a synovi lepší budoucnost. Po několika měsících téměř otrocké práce se na něj usměje štěstí a získá práci snů – začne pracovat jako osobní řidič Clarka Edwardse, vysoce postaveného manažera v bance Lehman Brothers. Džende má poprvé v životě dobře placenou práci a dokáže zabezpečit nejen svou rodinu, ale i podporovat příbuzné v Kamerunu. Džendeho žena začne vypomáhat v Clarkově domácnosti a zdá se, že po letech strádání a tvrdé práce čeká Džendeho rodinu klidná budoucnost. Džendeho sny se však začnou rozplývat poté, co na povrch vypluje pravda o finančních machinacích banky Lehman Brothers a když se Clarkova na pohled dokonalá rodina zhroutí pod tíhou utajovaných skutečností. Tehdy se naplno ukáže, že Džendeho život v emigraci stojí na vratkých základech a on musí učinit jedno ze svých nejtěžších osobních rozhodnutí.

Od kamerunské spisovatelky čtu něco prvně. O to více jsem byla zvědavá. Na knihách mám ráda, když se dozvím něco charakteristického pro tu kterou zemi. I když se náš pčíběh odehrává v Americe, jako bychom v Kamerunu byli. Rodina Džendeho na svou rodnou zemi často vzpomíná a tím, že se i v New Yorku stýká s přáteli ze své domoviny, kteří emigrovali před nimi, dozvíme se mnoho i o zvycích, tradicích apod.

Problém ale je, že Džende Džonga ještě neemigroval, pouze žádá o zelenou kartu. Jsou s tím samozřejmě velké problémy, které prožíváme s ním. Myslím, že v dnešní době migrantů je tohle docela zajímavé téma, vidět a zjistit, co všechno se musí v Americe, pokud se tam chce člověk usadit. Sice nejde o masovou akci, jako se ve světě děje ve skutečnosti, ale máme tu pouze jednu rodinku z Afriky, ale určitě to není ojedinělý příběh, něco takového se prostě děje.

Další, co mě hodně zaujalo, bylo zapojení ekonomické krize. Přiznejme si, že u nás to neproběhlo až tak horce, neztráceli jsme domy, rodiny, veškerý majetek, sami sebe. A tak jsem si ráda přečetla, jak to probíhalo v epicentru, jak lidé trpěli, jak to zamotalo jejich životy a kolik z nich to dovedlo k tragickým koncům.

Skrz Džende Džoudyho se seznámíme ještě s rodinou Edwardsových, kde se stane, díky pomoci přátel, řidičem a získá tak práci snů, nic stejně dobře placeného nemá šanci nikde sehnat, ani kdyby si sehnal dvě jiné práce, mytím nádobí ve všech restauracích města rodinu nezabezpečí. A tak při převozu rodiny, kamkoli, vidíme střípky ze života bohaté smetánky a pozorujeme, jak se krize dotkla jich. 

Tohle dílo jde spíše pozvolným tempem, ale moc dobře se čte. Všechno plyne přirozeně a když se blíží katastrofa, cítíme pomalou gradaci, která nás ještě trochu napne, i když už víme, jak to asi skončí, stejně doufáme a přejeme našim hlavním hrdinům štěstí, protože tolik nepřízně osudu, přes tak tvrdou a usilovnou a pečlivou práci, nejsme schopni překousnout a věříme, že dojdou svému americkému snu o lepším životě.

3 komentáře:

  1. To zní bhodně zajímavě! Je fakt, že jsem celou ekonomickou krizi vnímala hodně periferně, ale umím si představit, že její dopad na některé životy mohl být doslova fatální. Díky za zajímavý tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Mam rada knizky mimo hlavni proud a vypada to velmi zajimave. Je dobre, ze nekdo cte i takovy typ literatury. O Africe ctu rada hlavne v lete, protoze se v tech parnech dokazu vcitit do atmosfery.

    OdpovědětVymazat
  3. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu - Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat