středa 6. srpna 2014

MONUMENT 14 - NEBE V PLAMENECH

Monument 14, Nebe v plamenech - Emmy Laybourne

2. díl trilogie
Nakladatel: Baronet
Počet stran: 224
Rok a měsíc vydání: 11/2013

Anotace: Svět neskončil… Ještě ne. V pokračování příběhu Monumentu 14 se skupina přeživších, donedávna uvězněných v supermarketu sérií ničivých katastrof, rozdělila ve dví. Většina dětí se v zoufalé snaze vydala opraveným autobusem na letiště v Denveru. Doufají, že se tam setkají se svými rodiči, budou odvezeni do bezpečí a zachrání svého umírajícího přítele. Ale svět venku je temný a zaplavený nebezpečnými chemikáliemi, které mění lidi v krvežíznivá monstra, a ne všechny děti jsou ochotné nastoupit do autobusu. V útočišti, jež bylo již jednou narušeno, se snaží zbývající děti obnovit přátelství. Ale pokud se máte rozhodnout mezi životem a smrtí, láskou a nenávistí, komu můžete doopravdy věřit?

Skupina dětí se rozdělila na dvě, jedna zůstává v obchodním domě a druhá se vydává na cestu autobusem k letišti, kde doufají, že budou jejich rodiče a záchrana. Ty první čeká mnoho nesnází s obranou supermarketu, protože lidé pohybující se venku jsou zoufalí a udělají cokoliv, aby se dostali k zásobám. Ti druzí jsou venku, v centru všeho zlého, není jak se bránit a jediné co mají, je autobus, který se začíná vlivem chemikálií pomalu rozpadat. Stihnou dojet do Denveru včas? Podaří se jim poslat záchranný tým pro zbytek uvězněných dětí?

Tak tohle se mi naprosto krásně četlo. Trvalo mi necelé jedno odpoledne se tím probrat a ani jsem si nevšimla, jak rychle to uteklo, protože pokud téhle knížce něco určitě nechybí, je to čtivost, napětí a akce. Poslední strany jsem vyloženě hltala, protože všechno visí tak na vlásku, že prostě musíte vědět, jak to skončí. Je pravda, že je to pak už moc náhod najednou, ale nevadilo mi to, abych to musela nějak hluboce vytýkat.

Stejně jako v jedničce jsou skvěle popsány a rozebrány jednotlivé postavy. Opět jsou děti velmi reálné a chovají se na svůj věk. Předškoláci jsou vystrašení ve chvílích, kdy se to očekává a středoškoláci se snaží držet skupinu pohromadě a o všem rozhodovat, jak by to i ve skutečnosti proběhlo. Musím se ale přiznat, že v pár scénách bylo v knize až moc agrese a brutality, že se mi to k této věkové kategorii už nehodilo.

Nápad a myšlenka je výborná, jejich poničený svět a celý děj popsala autorka poutavě, zajímavě, žádný stereotyp ani nudu určitě nečekejte. Nenajdeme zde žádné dlouhé popisky a výplně, téměř každá strana je nabitá příběhem natolik, že jsem byla nervózní od první do poslední strany.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Baronet.

Žádné komentáře:

Okomentovat