sobota 21. června 2014

ATLANTIDA: SLZA

Atlantida: Slza - Lauren Kateová

Nakladatel: YOLI
Počet stran: 336
Rok a měsíc vydání: 06/2014

Anotace: Strhující milostný příběh, epická sága plná ničivých tajemství a temné magie... ve světě, kde vlny potopy mohou každou chvíli spláchnout všechno, co je nám drahé. Nikdy, nikdy nebreč. Tohle pravidlo vtloukala matka Eurece Boudreauxové do hlavy celé dětství. Jenže teď je matka mrtvá a všude, kam se Eureka vrtne, je on: vysoký bledý blonďák Ander, který ví věci, o nichž by správně neměl mít ani tušení.To Ander Eurece tvrdí, že jí hrozí smrtelné nebezpečí... to on ji poprvé po letech naučené lhostejnosti několikrát přivede téměř k slzám. Ander ale nezná její nejskrytější tajemství. Eureka si už od chvíle, kdy matka zemřela, přeje být taky mrtvá. Na světě už toho nemá moc, na čem by jí záleželo. Snad jen nejlepšího kamaráda Brookse a podivné dědictví: dopis, medailon, záhadný kámen a prastarou knihu, jejíž jazyk nedokáže nikdo přečíst. Nebo přece? Eureka nejprve najde svéráznou vědmu-překladatelku a s její pomocí objeví i příběh skrytý v chatrných stranách pergamenu. Příběh dívky, která pro své zlomené srdce plakala tolik, až se celý svět ocitl pod vodou. Eureka začíná chápat, že to není jen stará legenda, že Ander možná mluví pravdu... a že jejím životem cloumají temné spodní proudy, jejichž hloubku si ani nedokáže představit.

Eureka Boudreauxová žije svůj nudný obyčejný život, po smrti matky skončila s otcem, se kterým si nemá co říct, s nevlastní matkou i sourozenci. Je deprimovaná, život jí nebaví a nejradši by to všechno ukončila. Nikdo jí nechápe, kromě jejího nejlepšího přítele Brookse. Ten se ale jednoho dne začne chovat zvláštně a navíc do jejího života vstupuje Ander a přesvědčuje jí o věcech, které nechápe, nerozumí jim a navíc to vypadá, že je Ander tak trochu stalker. Co když ale mluví pravdu? Co když je Eureka součástí prastaré legendy? A k čemu slouží ty tři tajemné předměty, které Eureka zdědila po matce? 

Úchvatná obálka. Dívka s rozevlátými vlasy, jejíž šaty tvoří voda. Název knihy se k tomu hodí a přímo to vystihuje podstatu slova. Modro-růžovo-fialové barvy různých odstínů jsou jednoduše nádherné a obrysy bájné Atlantidy na pozadí dokreslují atmosféru.

Příjemné počtení o smutném životě nepochopené teenagerky, o jejích soubojích sama se sebou, o pokusech a snaze napravit a zachránit svůj život. Trable s přáteli a s rodinou. Bylo mi hlavní hrdinky docela líto, o problémech s macechou toho bylo napsáno už hodně, ale zde se jim daří popsat situaci skutečně reálně a i když to v příběhu nikdo nevnímá, my si toho všímáme až bolestivě jasně.

Zaujal mě podtext tajemna, legend, historie, nadpřirozena, pěkně ukrytý v pozadí a celou dobu jsme se ho jen lehce dotýkali. Když jsme se přiblížili moc, autorka nás rychle odtáhla a opět jsme museli tápat, přemýšlet a řešit co bude dál.

Přiznám se, že na konci mě kniha trochu zklamala, čekala jsem od závěru něco víc. Bylo to trochu zmatené a hodně uspěchané, nedomyšlené. Dost se to tlouklo s celým předchozím vyprávěním, kdy vše plynulo pomalu a jakoby obyčejně, a na konci byl zbytečně ostrý skok z ničeho do nadpřirozena, bez přípravy, na mě to bylo trochu narychlo.

Nezkazilo to ale mé těšení na pokračování, jsem zvědavá, jestli mi autorka dovysvětlí a třeba i napraví horší dojem z ukončení tohoto dílu.

Recenze psána pro web DatabazeKnih.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat