pátek 9. května 2014

NEBEZPEČNÁ LÁSKA

Nebezpečná láska - Kateřina Petrusová

Nakladatel: Fragment
Počet stran: 376
Rok a měsíc vydání: 02/2012

Anotace: Na doporučení svého posledního zaměstnavatele získá mladá newyorská ošetřovatelka Paige práci v rodině Bavettových, bohatých podnikatelů pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela, mladého muže, který se po autonehodě duševně vrátil do období svého dětství. Paige si k němu postupně nachází cestu a Michael si ji velice oblíbí. Postupem času Paige přichází na to, že se dostala do newyorského podsvětí a její zaměstnavatelé jsou součástí mafie. Co se stane, až se jednou Michael probere? Dostane se Paige ze spárů Bavettových, když odhalila jejich tajemství?

Na tuhle knížku jsem byla zvědavá, čeští autoři mají přece jen takový svůj osobitý styl, který se mi ne vždy líbí a líbil. Proto když se strhnul povyk kolem třetího volně navazujícího dílu této série Zakázaná přitažlivost, rozhodla jsem se sáhnout po jedničce a to po Nebezpečné lásce.

Ocitáme se v New Yourku, ošetřovatelka Paige se shodou různých okolností dostane do rodiny italských zbohatlíků, aby se starala o jejich syna. Jak se však diví, když před ní postaví dospělého chlapa. Co je na něm zvláštního? Po autonehodě se vrátil do svých raných dětských let a podle toho se chová.

Pro Paige to zpočátku není nic lehkého, ale jako se jí obvykle stává, nebere svého pacienta jako pacienta, ale jako někoho, koho má ráda. Hraje s malým velkým chlapcem, vymýšlí mu různé hry a zábavu. Oříškem zůstává jeho rodina, trochu podivná, zamlklá, tajnůstkářská, strašidelná. Co se to tu děje?

Příběh dostává nečekaný spád a Paige musí s chlapcem odjet z města, aniž by pořádně tušila proč. Prý jim hrozí nebezpečí, prý je to pro jejich vlastní dobro. Ale na jak dlouho musí vše opustit? Co si sama počne s dospělým malým klukem na vesnici u lesa? Co když dostane záchvat? Co když bude agresivní, jako ke své minulé ošetřovatelce? Co když se probere? Co pak?

Obálka celé série Bavettových je na podobný způsob, knížky se k sobě v knihovně pěkně hodí. Na obálce je ženský obličej, mužský obličej a předpokládám New Yorská ulice. Líbí se mi to, hezky to ladí k příběhu, mám ráda takovéhle pohledy do ulic New Yorku.

To, čeho jsem se na začátku bála, se nekonalo, žádné české faux pas, uff. Příběh je poutavý, trochu předvídatelný, trochu naivní, ale přesto milý a příjemný. Je to jasná romantická oddechovka s trochou napětí pro okořenění.

Paige je sympatická, její povolání mě zaujalo, ne často se v knihách jako hlavní postava objeví někdo tak obyčejný jako ošetřovatelka starých, nemocných a postižených. A ještě navíc, aby se na tom postavila celá zápletka.

Kateřina Petrusová píše vážně čtivě a co mě zaujalo, byly její vtípky. Vážně jsou moc povedené, kolikrát jsem se musela zasmát i nahlas, což se jen tak nestává. Když popisuje, jak se dospělý chlap chová jako dítě, prostě vám to nedá a zpodobníte si pod tím někoho konkrétního z vašeho života, představíte si ho v té situaci a to vám zaručuji, záchvat smíchu je jistý.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju nakladatelství Fragment

Žádné komentáře:

Okomentovat