úterý 26. dubna 2016

RC: ZAMILOVANÁ HYPNOTIZÉRKA

Zamilovaná hypnotizérka
Liane Moriarty

Nakladatel: Ikar
Rok a měsíc vydání: 2016/03
Počet stran: 424

Anotace: Hypnoterapeutka Ellen se přes internet seznámí se sympatickým Patrickem a jejich vztah se od začátku vyvíjí až podezřele dobře. Když Ellen napadne, že by Patrick mohl být tím pravým, překvapí ji její milý nečekanou zprávou – už roky jej prý pronásleduje jeho expřítelkyně Saskia. Jenomže Ellen, kterou odjakživa zajímalo, co lidi vede k takovému chování, to neodradí, ba naopak. Popadne ji totiž zvláštní soutěživost a snaha dokázat, že ona je rozhodně lepší partie. Čím více toho o Saskii slyší, tím víc se s ní touží potkat. Netuší ovšem, že už se tak stalo – Saskia totiž už nějakou dobu k Ellen chodí pod falešným jménem jako klientka, protože se stále nedokáže od Patricka odpoutat, a tak se touží dozvědět všechno o ženě, která ji nahradila. Saskia proniká čím dál tím hlouběji do světa své terapeutky a působí jí také čím dál větší problémy. Neškodné zprávy a „náhodná“ setkání v restauracích jsou jí brzy málo. Jaké hranice je Saskia schopná překročit, aby dosáhla svého?

Po této knize jsem sáhla především díky autorce, Liane Moriarty. Její jméno je pro mě zárukou toho, že mi knížka sedne, píše, prostě, kdo od ní nic nečetl, tomu se to špatně vysvětluje, ale jakoby lidsky, reálně, příjemně, smutně i vesele najednou. A tak jsem se vrhla na Zamilovanou hypnotizérku s krásným přebalem, ladícím mi hezky do knihovny k ostatním knížkám z této sady.

První, co mě zaujalo, jak si autorka zjistila (což tedy autoři asi dělají běžně, ale mě se líbilo to téma tady) o hypnotizování, hypnoterapii a všem kolem a ve svém díle nás s tím nenásilně seznamuje. Musím si vyhledat, jak je to s touto problematikou u nás, v Americe budou určitě posunutí, u nás jsem nikdy o hypnoterapii jako léčbě např. chronické bolesti nohy neslyšela, ale každopádně to stojí, tak jak je to v knize podáno, za přemýšlení, zda ano či ně, jaký na to máte názor, zkusili byste to? Líbí se mi, když mě četba podnítí k dalším otázkám a samostatnému zkoumání.

Poprvé po dlouhé době jsem měla skoro stejně jako hlavní hrdinku ráda hlavní záporačku. Jde o ženu po rozchodu, která se s tím nemůže vyrovnat a jasně, přehání to, stalking není zrovna způsob, jak se s tím vyrovnat a taky se na něj nesnaží zrovna dvakrát zapomenout a jít dál, ale stejně, každý máme za sebou nějaký ten špatný rozchod a tady s ní prostě musíte soucítit, i když si říkáte - Nedělej to nee nejezdi tam božeeeee proč?

Hodně na m zapůsobilo i prostředí. Ellen bydli v domečku na pláží (po prarodičích), její procházky vedou po písečných plážích, za vycházejícího / zapadajícícho slunce. Z kandeláře se dívá přímo na mořský příboj a slyší křik racků a šumění moře. Výlet našeho párečku je letadlem do naprosto božského letoviska, jezdí za rodinou do hor, kde lišky dávají dobrou noc, všechno to působí vážně mile, už jen tím, kde se to celé odehrává.

Příběh je hodně reálný, nový vztah, poznávání, zamilování, problémy, řešení všemožných situací nového páru, starší pár, rodinná situace, vdovec s dítětem, problémy s bývalou partnerkou, rozchody a jak na ně, všechno se to může stát i nám, není to nic neobvyklého a Liane nám to podá se sobě vlastní lehkostí, vtipností, zamyšlením, vyvrcholením, trochou akce a napětí, zápletkou, no pokud vám sedl její styl, tady určitě také nešlápnete vedle.

4 komentáře:

  1. Dobrá recenze! Knihu pořád zvažuji, ale zatím ji v dohledné době v plánu nemám. Téma je ale rozhodně zajímavé. Hypnoterapii bych klidně vyzkoušela, jen nevím, co přesně od toho očekávat. Asi si budu muset přečíst knížku :)

    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze. Od autorky mě ještě čekají Sedmihářky, teprve potom začnu uvažovat nad Hypnotizérkou :) Přeji pěkný večer :)

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně pozitivní recenze na tuto knihu. Mám doma všechny knihy od autorky, tak jsem zvědavá i na tuto :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha byla fajn, pěkný román, ale na takové Sedmilhářky nemá :D (podle mě teda no:D)

    OdpovědětVymazat