pátek 20. listopadu 2015

RC: PERCY JACKSON 4 + PERCY JACKSON 5 - MINIRECENZE

Percy Jackson 4
Bitva o labyrint
Rick Riordan

Nakladatel: Fragment
Série: Percy Jackson (4.díl)
Rok a měsíc vydání: 2011/03
Počet stran:    384

Anotace: Jmenuji se Percy Jackson... Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnějším. Tábor polokrevných už není co býval. S Lukem a Kronovou armádou hledáme cestu za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit… 4. díl navazuje na předcházející tituly: Percy Jackson – Zloděj blesku, Percy Jackson – Moře nestvůr, Percy Jackson – Prokletí Titánů.

Percy Jackson 5
Poslední z bohů
Rick Riordan

Nakladatel: Fragment
Série: Percy Jackson (5.díl)
Rok a měsíc vydání: 2011/09
Počet stran: 408

Anotace: Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas… Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina? Zápas o zachování civilizace začíná!

BITVA O LABYRINT: Díl, co se mi líbil asi nejvíc. Nevím proč, způsob psaní a typ příběhu je pořád stejný, ale možná to bude tím, že čím je naše partička hrdinů starší, tím víc se to odráží na textu a tím víc se to mě, starý páce, líbí, než když jim bylo dvanáct a podle toho to vše vypadalo. Opět se objevují noví hrdinové, nové nestvůry, až si říkám, jestli je to stále podle pravdy nebo jestli si už autor ty řecké názvy vymýšlí. Budu si muset prohlédnou nějakou učebnici řecké mytologie, abych věděla, kolik mu toho ještě zbývá k čerpání, ale asi hodně, když je ještě pátý díl a pak ještě celá série. Každopádně musím, jako u předchozích recenzí, zopakovat, že je to skvělý způsob, jak přiblížit dětem něco, co by ve škole normálně ignorovaly a takhle to již budou vědět předem a určitě to podnítí jejich zájem pro další studium o tuto a podobnou látku.

POSLEDNÍ Z BOHŮ: Dočteno a beru zpět, čtyřka nebyla nejlepší, nejlepší je jednoznačně pětka. Absolutně super díl. Je i trochu jiný, než ty předchozí. Vždy to bylo proroctví, výprava, příšera, zabít, příšera, zabít, příšera, zabít, atd. atd. finální příšera, konec dílu. Tady jsem vůbec nevěděla, co nás čeká, bojuje se průběžně celou knížku, všechno je nepředvídatelné, od začátku do konce napínavé, změny strategií a plánů, nad kterými přemýšlíme, jestli ano nebo ne, prostě výborné. A slyšela jsem, že další božská série od tohoto autora má být ještě lepší, tak se musím hned vrhnout do čtení, vážně se těším.

1 komentář:

  1. ..'starý páce'.. :'DD A já se rozhodně přidávám k těm, kteří tvrdí že další série je prostě (taky) božská. :3 Doufám, že se ti to bude líbit, babi! :D

    OdpovědětVymazat